Бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина си поръчал грабеж за рождения ден..




Организирана престъпна група за извършване на кражби и обири, която е действала на територията на цялата страна, залови полицията. Това съобщи на специална пресконференция днес в Пловдив министър Цветан Цветанов, предаде  Агенция „Фокус”.

В опит да проникнат в чейнч бюро в центъра на Пловдив са задържани Иван Радков – Рамото, Петър Николов – Пашката, Димитър Баталски – Бомбата.

Още две лица са правили подготовка за обира е установила полицията. Установени са още пет лица, които са съпричастни към дейността на групата.

Членовете на грушата са от Пловдив, София и Враца, съобщи Цветанов. В процеса на следствените действия става ясно, че тази група е извършител на обира в клон на ЦКБ в Козлодуй преди време, на банка в град Троян.

Според министър Цветанов, след събиране на достатъчно доказателства за тяхната дейност може да бъде доказана и съпричастност за много други кражби и обири на територията на страната. Същата група е подготвяла и обири в Благоевградско, Хасково и Димитровград за проникване на места със сейфове, каза Цветанов. Единият от групата е бивш служител на МВР. Това е бившият началник на РПУ – Бяла Слатина Тони Костадинов, който е подавал информация на територията на Враца.

„Наглостта му е била толкова голяма, че преди рождения си ден е посочил обект в град Мизия, Врачанско, и е поискал да го зарадват”, каза Цветанов.

 След встъпването длъжност на министър Цветанов Тони Костадинов е бил уволнен, тъй като вече е имало информация за него, поясни министърът. По оперативни данни той е подавал информация на групата и за обира в Козлодуй.

От няколко дни Костадинов кандидатства за длъжност в Окръжен съд – Враца. Длъжността предполага да борави със специални разузнавателни средства. „В момента той също е задържан на територията на Пловдив”, каза Цветанов.

Самите извършители са имали наличен богат арсенал, радиостанции и мобилни телефони, необходими им за операциите. Истинските си телефони са оставяли в домовете си като доказателство, че са били там.

 Според министър Цветанов наближава времето 1 януари 2010 г., когато вече няма да се предлагат предплатени мобилни карти, които са „безименни”, тъй като през последните години няма престъпна група, която да не е боравила с такива карти.

Директорът на ОД на МВР – Пловдив поясни, че престъпниците са разполагали с радиостранция на полицейска честота, както и на честотата на частните СОТ-ове. Полицията е имала информация за това и в момента на операцията в Пловдив не е използвала радиостанциите си.

Всички задържани са с богати криминални досиета, а при претърсване на домашните има адреси са открити още инструменти за разбиване на каси и арсенал. Повечето от тях се славят като едни от най-добрите касоразбивачи и карат луксозни автомобили.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.