Игнажден е - не изнасяйте нищо от дома си днес..



На днешния ден се почита паметта на Свети Игнатий Богоносец - един от многото ученици на Йоан Богослов.

Живял през ІІ век. Застигнат от участта на повечето ранни християни, вследствие гоненията срещу привържениците на тази нова религия, св. Игнатий намира своята мъченическа смърт. Загива на сцената на римския колизеум, разкъсан от диви зверове.

Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Коледа. Разпространен е в цялата етническа територия на България.

Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако сполезът е добър, то и в къщата през цялата година ще има късмет и успех във всичко. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома и главно в стопанството.


Православните християни могат да правят неща, които и атеистите обичат. При това без да нарушават канона. И няма да се чувстват грешни.

В деня, в който според вярванията започват родилните мъки на Богородица, задължително не се работи. На Игнажден не бива и да се изнася нищо от къщата - за да не излезе берекетът. Освен това не се дава нищо назаем. Ако колегата или съседът ви поискат пари - откажете. Не е грях, даже е богоугодно, нямат право да ви се сърдят, пояснява Стандарт.

За да е пълен кефът, идва още една добра, даже много добра православна повеля - на Игнажден не се става от трапезата. Иначе кокошките няма да мътят. Не се излиза даже на двора, за да мътят повече. Осигурихме яйцата и това прави деня още по-прекрасен. Затова заключете вратите. И Шакира да дойде, не отваряйте. По-добре да не ви влиза в къщата - може да не е късметлия.

След като сте заключили здраво вратата, отказали сте всякакви заеми и сте отклонили Шакира, което днес е богоугодно, седнете и не ставайте от тежката трапеза - да не изскочи берекетът. Вярно е, пости се още, ракията също не е твърде в канона, но пък прекаленият светец и Богу не е драг. Наздраве! ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.