Янев: С милиционерски ботуши ГЕРБ погазиха парламентаризма

РЗС възразиха срещу процедурите за освобождаването на техните представители от ръководството на парламента и на парламентарни комисии и заявиха, че ГЕРБ "са решени на всяка цена да вървят към еднопартиен и едноличен режим на управление". На два пъти днес – веднъж от трибуната на Народното събрание и веднъж в изявление пред медите, лидерът на РЗС Яне Янев и неговите съпартийци обявиха, че ГЕРБ грубо са погазили правилника на парламента с единствената цел час по-скоро депутатите от РЗС да бъдат отстранени от постовете си.
Следващата седмица заместникът на Янев – Димитър Абаджиев, заминава за Страсбург, за да запознае европейски политици за методите на премиера Бойко Борисов и на ГЕРБ, които "с милиционерски ботуши погазват парламентаризма", за да унищожат една парламентарна сила, обявиха от РЗС./dnevnik.bg


По-рано днес зам.-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов съобщи от парламентарната трибуна, че заради разпадането на групата на РЗС, Яне Янев губи ръководното си място в комисията за борба с корупция и конфликт на интереси и ще бъде заменен от Димо Гяуров от "Синята коалиция". Атанас Семов пък вече намя да е зам.-председател на Народното събрание, а Димитър Чукарски – председател на външната комисия.

Според Янев и хората му е нарушен парламентарния правилник, като освобождаването на постовете само е било обявено, но не е минало през решение на пленарната зала. Зам.-председателя на парламента и председателят на външната комисия са били избрани с гласуване в Народното събрание и трябва да бъдат освободени по същия ред, отбелязаха те. Отделно се предвижда възможност за изслушване на председателя на външната комисия, преди той да бъде отстранен, което на Чукарски е било отказано, заяви Атанас Семов. Лъчезар Иванов каза, че при разпадане на парламентарна група, не е необходимо специално решение на пленарната зала.

От РЗС не си спестиха и определения като "долнопробни, некомпетентни лъжци", "некомпетентна политическа хунта", "обзкървяване на политическия процес" по адрес на ГЕРБ и Марио Тагарински, чието напускане на групата на Янев доведе до разпада й. В отговор на твърденията, че Тагарински не е бил член на РЗС, Яне Янев показа пред медиите и заявление на депутата за членство в партията от юли тази година. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.