Митниците се тресат, до 10 дни уволняват 600 души


Жестоко напрежение цари в митниците. До 10 дни близо 600 души от Агенция "Митници" се очаква да бъдат съкратени.
Петте регионални митнически дирекции в София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив и съответните регионални митнически управления се закриват от 16 декември 2009 г. Още днес се създават две нови митници - Столична и Югозападна, които ще поемат работата на митниците София и Благоевград.

За шеф на Столична се спряга юристката Юлия Йорданова, която е и шеф на комисията по съкращенията. Досегашният директор на РМД София Николай Шушков още няма предложение да оглави Митница Югозападна. Вместо досегашните митнически бюра в София остават само две - София Изток, което ще се помещава на Илиянци, и София Запад, което ще бъде в Горубляне, съобщиха от агенцията.

Отговорностите на досегашните РМД-та ще минат към митниците в петте града. Всички служители на досегашните РМД-та и на митниците София и Благоевград са подали молби за преназначение. Но единици имат гаранции, че ще запазят работата си. 10 души вече са преназначени в Централното митническо управление, за да бъдат запазени при предстоящите уволнения. Сред тях бил и един от кандидатите за шеф на РМД София - Ивайло Ваклинов, който досега работеше в отдел "Митнически тарифи".

Всички останали чакат благоволението на директора на митниците Ваньо Танов, за да научат дали запазват хляба си. С формалното махане на РМД и създаването на нови митници се премахва пречката да се съкращават държавни служители. Митничарите, които имат предишни наказания, включително и забележка, или нямат висше образование, имат по-малки шансове да останат на работа.

Ще бъдат махани и митничари, които са възстановени на работа от съда заради неправомерно уволнение. След като наскоро бяха съкратени първите 104 митничари, в петък са връчени предизвестията на 20 души в София, но бройката на съкращенията там трябва да достигне 100.

На две групи през следващите петък и понеделник се очаква да бъдат уволнени останалите около 600 души. Но се махат предимно хора от средния ешелон.

Не са планирани съкращения в Централното митническо управление, досега няма сериозни уволнения и на шефове на смени, които вдигат бариерата на границата. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.