Промени в закона съкращават Съвета за електронни медии





Промени в Закона за радио и телевизия, приети в четвъртък от правителството, съкращават броя на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) от 9 на 5. Трима от тях ще бъдат избирани от парламента, двама – назначавани от президента. Съотношението между двете квоти в сегашния състав на съвета е 5 към 4.
Намаляването на броя на членовете на регулаторни органи от типа на СЕМ вече бе обявено като намерение с цел съкращаване на разходи за тяхната издръжка в условията на криза. В случая обаче е интересен избраният от авторите на проектозакона механичен метод на съкращаване, при който първи отпадат последните влезли в съвета.
В преходните и заключителни разпоредби на проекта се казва, че "членовете на Съвета за електронни медии, надвишаващи 5 души се освобождават, като по съответните квоти остават първите по време на назначаване".
От друга страна остават непроменени текстовете в закона, предвиждащи 6-годишен мандат за членовете на СЕМ и обновяване на състава им от двете квоти на всеки две години. Не е изключено предлаганото механично съкращаване да влезе в противоречие със съществуващата сложна схема на мандатност и ротационност, което да бъде използвано за повод законовите промени да бъдат атакувани пред Конституционния съд.
Ако все пак парламентът приеме проектозакона в предложения вид, това най-вероятно ще означава, че с неговото влизане в сила автоматично от СЕМ ще отпаднат последните избрани и назначени. Това са Мария Стефанова и Анна Хаджиева от парламентарната квота (избрани миналата година по предложение на НДСВ) и Анюта Асенова и Георги Стоименов от президентската квота (назначени от Първанов също през миналата година).
Ако законът влезе в сила до края на годината, още през януари 2010 г. от СЕМ ще отпаднат още трима души, чийто мандат изтича - Райна Николова и Мая Вапцарова от парламентарната и Бойчо Кулински от президентската квота.
Така от сегашния състав ще останат избраната от парламента през април 2006 г. Маргарита Пешева и назначеният по същото време от президента Милен Вълков.
СЕМ ще трябва да бъде попълнен с двама души, избрани от парламента, и с един от президента.
С предложените промени в закона се въвеждат и някои норми от поредната европейска директива в тази област, като регулиране на аудио-визуалните медийни услуги по заявка и разрешаване на така нареченото позициониране на продукти във филми, сериали, в спортни и забавни предавания.
Предвижда се освен това най-малко 50 на сто от общото годишно програмно време на телевизионните програми (като се изключат новините, спортните предавания, телевизионните игри, рекламите и телевизионният пазар) да бъде предназначено за европейски произведения, когато това е възможно. Минимум половината от това програмно време пък трябва да бъде за българска продукция, създадена от независими продуценти.
С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлага отмяна на Закона за публичното радиоразпръскване, който беше приет в края на мандата на 40-ото Народно събрание. "За краткия срок от влизането му в сила в него се очертаха недостатъци, които налагат намирането на друг начин за осигуряване на разпространението на програмите на БНТ и на БНР, което да бъде с минимални инвестиционни разходи за държавата", се казва в разпространеното от правителствената пресслужба съобщение.
mediapool.bg
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.