Лятото се връща на Димитровден..

Студът ще ни мъчи още 10 дни, после живакът удря 25 градуса



Ураган събори преди ден оградите около метрото в столицата. В близките дни подобни ветрове не се очакват, успокоиха синоптиците
ФОТО Антон Чалъков
Сняг или суграшица? Вчера много от столичани се дивиха на белите прашинки, които валяха над града, и тръпнеха да не би времето отново да ни изненада и да го обърне на зима. Такава опасност обаче няма, успокои синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков. Засега сняг е навалял само по високите места над 2000 метра и няма тенденция да слезе по-надолу към градовете. По върховете обаче вече имаме снежна покривка от 4-5 см, която скоро няма да се стопи, заявиха синоптиците.
Зимата още е далеч от нас, но следващите няколко дни ще бъдат нетипично студени за месец октомври. Поне още 10 дни ще трябва да носим шлифери и чадъри, а рано сутрин - дори и палта. В този период температурите средно за деня ще слязат до 9-10 градуса, а най-високите едва ще достигнат 14. Това е по-студено от обичайното за този сезон, но не е аномалия - в последните няколко години често ставаме свидетели на такъв преход от лятно време към типично зимни температури, успокояват метеоролозите. Напоследък се забелязва трайна тенденция средата на октомври да е студена, след което лятото да ни отпусне още малко слънце на вересия.
Според Петър Янков още днес следобед ни чакат нови валежи от дъжд, които ще продължат през целия уикенд и ще утихнат едва в понеделник. Те няма да бъдат обилни и едва ли има основания да се притесняваме за наводнения. Изненадващият валеж от суграшица обаче може да се повтори и в някой от следващите дни заради вертикалното разположение на облаците.
Времето през този период ще бъде облачно и само нарядко слънцето ще успява да пробие, предимно в следобедните часове. От 21 октомври обаче започва постепенно увеличаване на температурите и дъждовете ще спрат, успокои Янков.
Хубавото обаче е, че ураганните ветрове ще ни отминат още днес и в идните дни нямаме основание да се плашим от инциденти с паднали дървета и покриви заради силния вятър. Вчера в Плевен например ураганът достигна до 120 км/ч, каза Петър Янков. Но в идните дни вятърът ще се завърне към умерената си скорост и изцяло ще утихне, успокои той.
Добрата новина е, че хубавото време няма да ни загърби напълно и ще се разгърне с пълна сила някъде около 25 октомври. "Съгласно народния календар в този период, около Димитровден, идва времето на циганското лято. Забелязвам, че някои хора наричаха "циганско лято" досегашните топли дни, но са избързали с това определение. Народната традиция е кръстила по този начин периода от края на октомври до средата на ноември. Хубавото е, че и прогнозата ни за тази есен потвърждава - циганско лято ще има", каза Янков. В този период температурите в цялата страна ще скочат до 24-25 градуса в обедните часове, а дъждове и силен вятър няма да има.
Циганското лято ще трае някъде до 12-15 ноември, след което живакът в термометрите отново ще тръгне надолу, каза Янков. Някъде в този период трябва да очакваме и първите мъгли, както и поредния дъждовен период, а температурите ще се закотвят малко над нулата.
Според метеоролозите обаче още е прекалено рано да се каже кога ще настъпи истинската зима и да чакаме ли през ноември първи сняг. "Несериозно е да се прогнозира толкова дългосрочно във времето. Реално може да се направи прогноза за близките десет дни, а в перспектива може само да имаме хипотези", каза Янков.
Стела Стоянова
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.