Азер изплува и от новите лични карти


Меликов и секретарка изтрили условие в конкурса и уредили "Сименс" с поръчката


Петчленен състав на Върховния административен съд ще заседава днес за скандалната специална поръчка на МВР за изработката на новите документи за самоличност, в които ще бъдат заложени биометрични данни. Това ще е поредният лакмус дали правосъдието ще съумее да отсее зърното от плявата и да спре процедура, наричана от всички неправомерна и опорочена. Търгът за изработката на новите документи за самоличност бе спечелена от "Сименс" ЕООД за скандалните 116 млн. евро. Големите играчи в бранша бяха отстранени, а на финала "Сименс" се състезаваше с неизвестните гърци от "Принтек", които предложиха 119 млн. евро. Останалите оферти са били с 20 млн. евро по-ниски. Това признаха вчера от германската печатница "Бундесдрукерай". Големият проблем обаче всъщност е, че "Сименс" няма да използва уникална българска технология за криптирано шифриране. Това условие отпада криминално от условията на конкурса на 14 ноември 2008 г. Освен че българските документи няма да имат единствена в Европа система за защита, страната ни губи инвестиции от около милиард евро, твърди Живко Желев, който държи патента на уникалната технология.
Сянката на съветника на експремиера Сергей Станишев Азер Меликов изскочи и в скандалния конкурс за новите лични карти. Меликов и секретарката на зам. вътрешен министър са изтрили на компютъра условието 1.2.1.2 от конкурса за новите документи за самоличност, което е за технологията на Желев. Това станало ясно след разпит на бившия зам. вътрешен министър Калин Славов, съобщиха източници от ДАНС. На агентите е поверена проверката за корупция в конкурса след разследване на "Стандарт". Славов посочил, че най-вероятно това са направили двамата, и добавил, че ги е виждал заедно в министерството.
Изтриването е станало за съвсем кратък отрязък от време, а двамата не са имали възможност да преномерират условията на конкурса. Така след 1.2.1.1 следва 1.2.1.3. Заради криминалната промяна в условията на конкурса страната ни ще загуби милиарди инвестиции. Част от стратегията на германската държавна печатница "Бундесдрукерай" е била да инвестира 1 млрд. евро в завод за производство на ново поколение четящи устройства за мобилна верификация. Те са предназначени за използване от полицейски и данъчни служители. Технологията на Живко Желев заедно с мобилните устройства за четенето на всякакви документи, търговски етикети и фактури ще позволи спирането на измами с ДДС, акцизи и имоти за над 10 млрд. лв. От друга страна, премахването на стандарта, заложен в условията на конкурса за новите лични документи, ще позволи измамите да бъдат порязани след следващата смяна на документите.
С всички тези предпоставки е бил запознат и експремиерът Сергей Станишев, става ясно от писмо на шефа на Агенцията за чуждестранните инвестиции Стоян Сталев от 26 май т.г. Още през 2008 г. Станишев изпраща военния експерт Пламен Табаков в Германия, за да проучи възможностите на технологията. В Берлин работят вече две машини по патента на Живко Желев. По него се правят германските паспорти. "Бундесдрукерай" използва в момента технологията в още две държави - в Европа и Южна Америка. За съдействие към Табаков е прикрепен... Азер Меликов. "Разбрах, че Меликов не изпитва ни най-малък интерес към обективна проверка на технологията. На практика той играеше собствена игра, която очевидно беше в противовес на българската технология", разкри пред "Стандарт" Пламен Табаков.
Премиерът Станишев се допитал отново до Азер Меликов и когато получил писмо от председателя на ДАНС Петко Сертов. Картите на ДАНС също са изработени по технологията на Желев за шифрирано криптиране. Резолюцията върху писмото от Сертов отново била отправена към Меликов с питане "Какво мислиш за това?", твърдят източници на "Стандарт". Едва по-късно Меликов и секретарката на зам.-министър на МВР, играещ активна роля в търга, премахват условието за използване на технологията на Желев.
Изтриването с цел манипулиране на резултатите от търг не се случва за първи път в МВР, казват експерти. Същото става и при конкурса за доставка на суперкомпютър за 3,5 млн. евро за свързване на МВР данните с тези на съда и прокуратурата. Тогава са изтрити 3 точки, които целят да спечели точно определен доставчик. Докато корумпираните се наиграят, сроковете на конкурса изтичат и така МВР остава без компютър. В момента тази афера също се разследва от ДАНС.
Въпросът е дали съставът на ВАС ще бъде безпристрастен при взимане на решението за конкурса, или отново ще надделеят мотивите за секретност, целесъобразност и мнимата опасност страната ни да загуби милиони от по-късно въвеждане на паспортите.
Другата фирма, която обжалва, "Сажем" ще оспори днес заповедта на ексминистър Михаил Миков за обявяване на конкурса. Той сторил това без санкцията на правителството, заяви адвокатът на "Сажем" Диана Деевска.
Фирмата, спечелила търга - "Сименс", не пожела да навлезе в детайли за доставките на оборудване и технологията на изработване на паспортите. Вместо да отговори на 10-те въпроса на "Стандарт", те пратиха официално становище.
Конкурсът обаче ще бъде ревизиран, поне в частта му за цената от 116 млн. евро, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
Всички обаче трескаво чакат какво ще отсекат петимата върховни съдии на заседанието днес.
Димитър Илиев
paper.standartnews.com
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.