Хоро за холандско сабо и цървули..

Шотландец заборчля за тридесет години напред, обеща да финансира фестивал в Жеравна


Фестивал на носиите събра в Жеравна над 3000 души. Техните човешки права бяха силно ограничени, защото им наложиха да носят потури и сукмани и им забраниха мобилните телефони, часовниците и дори фотоапаратите. Ракия и кебапчета обаче имаше достатъчно, та това намали драмата. Нещо повече за три дни мнозина забравиха що е да говориш по телефона. Десетина оркестъра от цяла България свириха на смени по 18 часа на ден. Най-старата носия бе на възрастна дама от ямболско. Шили я за сватбата на нейна баба.
Тоест преди сто години. Йан Андерсън, шотландец и нашенски зет, даде 10 000 евро за фестивала и обеща да го финансира със същата сума в продължение на тридесет години.
Исак Гозес

Във времето, когато дизайнерите си бяха най-обикновени шивачи, терзии или абаджии, хората пак си ходеха модно облечени. Обличаха сукмани, потури, елеци и пояси и съвсем не се притесняваха, че не са в тон с последните парижки тенденции. Първо, защото се харесваха така, и второ, защото нямаха и представа какво в този момент се ражда в главите на парижките корифеи.
Сега всяка уважаваща себе си дама знае какво са показали на последното миланско прет-а-порте и ако има излишни пари, веднага се накичва с него. В края на миналата седмица обаче, в Жеравна абанджиите надвиха дизайнерите. Красавици от сой захвърлиха "Армани" и "Фере" и облякоха носии, каквито са носили по-първите дами преди 150 години. Мъжете навлякоха потури, цървули (много им отиваха), а някои, които по навик си ходят с пистолети, запасаха саби. Такива бяха правилата на Втория национален събор на народните носии. Връщаме се 150 години назад, а там, в другото време, който оцелее.
Първият извод, който може да направи човек, щом прескочи в миналото, е, че там не е чак толкова лошо. Защото веднага разбира, че в 1850 година криза няма. Нито световна, нито държавна, нито политическа. Показател за това е, че поне три оркестъра свирят с ентусиазма, усърдието и издръжливостта на ранни герои на соцтруда. Също три, но кордона хороводци пък подскачат в ритъм и подвикват: "Ха така". На холандски това "ха така" звучи малко по-различно. Потомците на кралица Беатрикс омекотяват в края фразата, но стъпката им си остава също твърда, като на нашенците. Холандците обаче тропат с грубо дървено сабо, което редом до родните меки свински, добре ощавени цървули изглежда малко недодялано.
Холандците са дошли в Жеравна от град Амесфорд. Наричат се FDA (Фолклорен ансамбъл на Амесфорд). По професия са банкери, застрахователи, чиновници, администратори, социални работници. Няколко пъти в седмицата се събират да танцуват. Играят танци от цяла Европа. Към българските имат специално отношение. Техният ръководител Вайнан Карел е дипломиран хореограф, завършил академия, където се учил от българите Иван Донков и Един Тайсън (явно има сънародници и с такива имена).
Преди няколко години, когато се ожени в Рибарица организаторът на фестивала и шеф на ансамбъл "Българе" Христо Димитров, забрани на сватбарите всякакви атрибути на съвремието. Нищо, че са му гости. Тази забрана той наложи и в местността Добромерка в околностите на Жеравна. Скъпи мобилни телефони, часовници, слънчеви очила, сешоари и парфюми останаха извън играта. Но странното е, че не липсваха на никого.
Умни хора са били нашите предци. Някога те предпочели да открият ракията и кебапчетата, като оставили на следващите поколения да измислят GSM-ма. Този факт облагодетелствува пришълците на фестивала. Кюфтетата, гроздовата, сливовата не попадаха под забраната. Порцеланови чинии, метални прибори и кристални чаши нямаше. Това не попречи обаче скарите да горят цели три дни без прекъсване. Химикът Иван Божков от Благоевградския университет бе дошъл да покаже нещо уникално. Хляб, който научил да прави от майка си. Добре омесената пита се поставя върху голяма тава. Върху нея - голям похлупак, покрит с горящи въглени. След петнадесет минути хлябът е готов. Ухае прекрасно и струва десет лева. Кафето се вари върху горещ пясък и се плащат два лева за чашка. Всичко е като преди 150 години. Само парите са сегашните. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.