Дават на съд Германия заради краставиците

 Испания губи €200 млн. седмично от психозата с бактерията

Испанското правителство обмисля да предприеме съдебни действия срещу хамбургските власти за това, че са посочили испанските краставици като евентуален източник на смъртоносната бактерия ешерихия коли (ЕХЕК) в Северна Германия, предаде АФП.

Градските власти в Хамбург признаха завчера, че направените частични изследвания изключват за момента испанската селскостопанска продукция като източник на бактерията.

"Бактерията не е в Испания", заяви по радио „Кадена Сер” вчера испанският вътрешен министър Алфредо Перес Рубалкаба.

Когато истината бъде установена, остава да се възстановят щетите, които са значителни добави той.

Федерацията на производителите в Испания обяви, че загубите от психозата, свързана с испанските селскостопански продукти, са на стойност 200 млн. евро седмично.

Междувременно германските лаборатории съобщиха, че вече използват нов тест за откриване на смъртоносната бактерия ЕХЕК в храните, който е разработен от германски и френски учени, съобщи АФП.

Тестът е на разположение на провинциите, които се стараят да ограничат епидемията, предизвикана от щам на ЕХЕК.

"Надяваме се, че този тест ще допринесе за откриване на източника на заразата с щама 0104:H4 на бактерията ЕХЕК и за бързото изтегляне на рисковите храни от пазара" ­ каза проф. Андреас Хензел.

Междувременно германският център за контрол на заразните болести съобщи вчера за 365 нови случая на заразени с бактерията ЕХЕК. В една четвърт от новите случаи е развит хемолитично-уремичен синдром ­ сериозно усложнение, което засяга кръвта и бъбреците. Този синдром е главната причина за смъртта на някои от 16-те души, починали в Северна Европа. Всички те са пътували неотдавна до Северна Германия.1500 са заразени с бактерията в Европа.

Учени все още не могат да установят причината за смъртоносната бактериална хранителна инфекция, заяви вчера германският министър за защита на потребителите Илзе Айгнер. Тя каза пред телевизия А Ер Де, че учени работят денонощно, за да открият продукта, предизвикал заразяването с необичайния щам на бактерията ешерихия коли. Заразата не може да се сравни с нищо познато от западните експерти. Близо 400 от заразените проявяват тежки и потенциално фатални симптоми. Учените още не са сигурни за продукта и страната, от която идва заразата.

В Германия, където са повечето жертви, разследванията и разговорите с пациенти показват, че хората вероятно са се заразили, след като са яли сурови краставици, домати или маруля,съобщават служители. Айгнер препоръча да се избягват тези зеленчуци.
Кои страни са ударени
Според последната официална информация бактерията със сигурност е причина за смъртта на девет души в Германия и на един човек в Швеция. Очакват се лабораторните анализи на още петима починали в Германия, където досега са регистрирани 1169 случая на зараза. От тях 373 са развили тревожни симптоми.

В Швеция са регистрирани 41 случая, от които 15 са с усложнения; в Дания има 14 регистрирани, от които 6 с усложнения; в Холандия от 7 регистрирани случая 3 са сериозни; във Франция има 6 регистрирани; в Англия двама от тримата регистрирани са с усложнения; по двама са регистрираните в Австрия и Швейцария, един в Испания и двама в Чехия./monitor.bg/Венци Ангелов ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.