Ще работим за държавата до 4 май

Плътно до 4 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2011 г. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).
Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света се знае като Tax Freedom Day.
В България този ден традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на появата на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди - за сметка на натрупани резерви и нови дългове. Ако продължим със символичната сметка, то от 4-ти до 13-ти май са дните, когато данъкоплатците трябваше допълнително да работят за държавата, за да покрият и дефицита през 2011 г. Тези 10-ина дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата.
Най-много дни през 2011 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 31 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 18 дни. За осигуровките ще ни трябва почти месец - 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 8 дни. Широко дискутираните през годината имуществени данъци ще ни костват 3 дни.
 
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.