Доган стигна до кривата круша на Луканов

Тези, които създадоха силиконовия политик, вече го похарчиха
 
Доган е в паника. Той търси варианти, за да оцелее - това се шушука в коридорите на властта и по-нетърпеливите вече броят седмиците и месеците на неговото политическо фиаско. Около Доган има напрежение и първи, които го зарязаха, това бяха надувачите на фанфари - медии и социолози. Следващите, които ще му обърнат гръб, вече се озъртат и съчиняват наум публичните си заклинания. А друг, още по-нетърпеливи и с помътнели очи, редят прокоба за жестоката орис на Сокола. Според тях неговото светло бъдеще е черната участ на Луканов.
Ахмед Доган е най-контролираният политик и тези, които го създадоха, за да им обслужва интересите, вече точат балтията, с която ще му вземат главата. Такова мнение пред „Акцент” изрази неговата бивша дясна ръка Осман Октай. Това е човекът, който през 2001 г. още първи се осмелява да му каже в очи тежки думи: „Ахмед, чака те жестока съдба - на старини, ако ги достигнеш, ще бъдеш замерян с камъни!” Доган нищо не отговорил, само носът му се облял с пот - сигурен знак, че е нервен, уточнява Октай.
Доган е в паника
и тръгна по една утъпкана пътека, която води до кривата круша на Луканов. Ако се сбъднат думите Станишеви за жестока Борисова зима, Доган ще е най-добрият винтил за отпушване на нагнетеното социално напрежение. Както Луканов бе изведен през 1992 г. с белезници, така и сега оплешивелият лидер на ДПС може да бъде измъкнат от сараите му и натоварен в камионетка. Публиката на този политически спектакъл бурно ще ръкопляска и временно ща забрави за немотията. Доган предусеща този сценарий и е готов да хвърли в етническия огън 150 хиляди турци, за да се получи политическата дестабилизация. Той има такъв ресурс, за разлика от Луканов, който беше загърбен дори от своите в БСП. Както писа наскоро сайтът snews.bg, не Кърджали е Догановата крепост, а Североизточна България, където 80 на сто от кметовете са му верни до смърт. Там негови хора са и полицейските шефове, и магистрати, защото са издигани с благословията му през последните десетина години. Но това ще е крайният вариант.
И Доган, както Луканов в първите години на промяната, е най-силният човек в ДПС. И то не защото е прозорлив и талантлив политик.
Такъв го направиха неговите създатели
Едва ли някой се съмнява, че Сокола е силиконовото творение на ДС. Те му внушиха идеята за създаването на ДПС, те го туриха и неин шеф. Те му чертаят и политическите ходове. Дори и те му казват колко пъти да се появи в парламента. Само дето понякога го изтърват и той ръси приказки за гащичките на жена си. След половин литър уиски, в едно забутано село Кочан, Доган може да направи словесни чудеса - дори да изкара 15 процента на Бойко Борисов на парламентарните избори миналата година. Само с едно нескопосано изречение: Аз определям порциите на финансирането в държавата! В предизборната дандания пък през 2005 г., в шоуто на Слави, изтърси, че ДПС се захранва от обръчи от фирми. Луканов раздаваше червени куфарчета и направи с тях стотици милионери. Луканов също първите три години от промяната беше властта - той редеше министри и депутати. Само той знаеше кои са подквасени с червени милиони и къде какви порции е давал. И точно тези, които той сам създаде, после му видяха сметката. И той като Доган имаше шанс сам да се оттегли от политиката и сега щеше да е един щастлив пенсионер - милионер в някое райско кътче на света. Но не го стори. И на 58 години бе застрелян пред дома си на 2 октомври 1996 г.
Доган навлиза във възрастовата зона на Луканов
Вече е на 57 години… И тези, които е обслужвал, са готови, за да спасят бизнеса и милионите си, да го жертват.
/Само/Убийството на Ахмед Емин беше кървавото послание към лидера на Движението. Оттогава не е на себе си и трепери за живота си. Той вече не може да се изтъпанчи и да каже арогантно: Аз управлявам управляващите! Както и Луканов не можеше след 1992 г. да твърди, че той е БСП и че милионерите са му подчинени. Затова звучат повече бутафорно заканите му към Илия Павлов седмица преди да бъде гръмнат: „Аз те създадох - аз ще те унищожа, не забравяй, че сега аз карам влака…” Какво е забравил Илия Павлов, не се знае, защото и той стигна до кривата круша. Но очевидно е, че Андрей Луканов тогава не е бил машинист - дори и кондуктор на влака не е бил. Просто е стърчал на последното стъпало, на последния вагон… Какво да се прави - съдбата понякога ни се зъби, а ние мислим, че ни се усмихва.
Сокола пропусна златна възможност да се оттегли
от политическата сцена още в нощта на парламентарните избори. Вместо това отправи три заплахи. Да ги припомним:
1. До една година, независимо кой управлява, ще има политическа дестабилизация.
2. Който вади нож, от нож умира.
3. Прекалено се заиграва с етническата карта, Съветът за сигурност и НАТО да са бдителни…
И пое по онази злачна пътека, която води до кривата Луканова круша. Една логична последна спирка за един измислен силиконов политик… От него първо се отказаха тези, дето внушаваха на обществото, че Доган е спасението на България, че ако не е той, второ Косово ни чака, че Сокола е най-мъдрият политик, че неговите ходове са безпогрешни… Защо сега няма такива оценки за отритнатия лидер на ДПС в „Труд”? Къде замлъкна нервният социолог Андрей Райчев, та не ни убеди с научни доводи колко голям политик е Ахмед Доган? А той просто е на върха на стройна политическа пирамида. В основата е едно безропотно и подчинено „стадо”, както сам Осман Октай определя електората на ДПС. То прави това, което му се каже. То не се ръководи от никакви програми и натъкмени идеологии, а търпеливо крачи подир едрият пакет на коча.
Дай да го направим това правителство,бе!
Луканов може да се е репчел на Илия Павлов, защото са хвърчали искри кой да вземе лъвския бизнес с руския газ. Доган обаче е имал най-топли отношения с шефа на „Мултигруп” и мегафирмата е най-дебелият захранващ обръч на Движението. Дни след парламентарните избори през 2001 г. Симеон е натясно и трябва да прави коалиция с ДПС. „Цялата парламентарна група е в централата на партията и чакаме Ахмед Доган - спомня си Осман Октай. - По едно време му се обаждат да се качи в Бистрица, в резиденцията на „Мултигруп”. Още с влизането виждам бутилката с уиски пред Доган и Илия Павлов. Той скочи и въодушевено ме посреща: „Давай да го направим това правителство, бе!”, припомня Октай. Когато иска да го уязви, той се обръща към лидера си с малко име: Ахмед - казал Октай, - ние те чакаме долу, ела да вземем решение!
Цели три часа го чакали, докато бутилката се изпразнила. Дошъл Доган и ударил по масата: Аз, само аз ще кажа как се прави коалиция, разпускам всички ръководни органи на партията, каквото наредя - това ще става! И тогава му казал Октай: „Илия Павлов ли взема решение с кого да се коалираме?”. Това казал, но след месец вече не му е заместник. А към правителството се създава Съвет за икономически растеж, където основна фигура е клуб „Възраждане”. А в него са Илия Павлов, Васил Божков - Черепа, Добромир Гущеров, Емил Кюлев, шефовете на Дарик радио и „Труд”… Според политолози тогава е настъпила ерата на финансово-политическата олигархия с безценната помощ на тяхното създание - Ахмед Доган.
По ирония на съдбата, точно бившият вицепрезидент на „Мултигруп” - Николай Вълканов, сегашен собственик на „Минстрой холдинг”, вкара Сокола в Темида с прословутия хонорар от 1,5 млн. лв. за консултантски услуги по „Цанков камък”. Но бумерангът удря и него -прокуратурата може да приеме, че това е подкуп за мандатоносителя. Ако бъде притиснат Вълканов, той ще работи за разследването, за да спаси бизнеса си, и ще натопи Доган. И кривата Луканова круша ще се открои съвсем ясно пред зоркия поглед на Сокола.
Автор: Ангелина Зидарова, вестник Акцент
Източник: Snews.bg

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.