Независими ли сме всъщност?

Днешният ден е не само протоколно основание за празнично настроение, защото сме се обзавели с поредния почивен ден, но и повод за тъжна равносметка. Защото колкото и да се взираме, колкото и да се напрягаме, подобен национален триумф, като този през 1908 г., и, разбира се,  Балканската война през 1912-а, са може би единствените светли страници в българската държавност през целия минал век.
Защо днес не успяваме да бъдем толкова смели и толкова успешни във външната политика? Докога управляващите ни ще имат васално мислене и раболепно поведение? Докога ще се радваме на всяко потупване по рамото от Брюксел и Вашингтон. Кога нашите, български, държавници ще станат НЕЗАВИСИМИ държавници?
                                                                                  ***
На днешния ден България чества значимо събитие от новата си история. На 22 септември през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.

Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. След постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.
На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е  обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава. Акт, символизиращ продължението на Второто българско царство.
Източник: Snews.bg ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.