Хаос след Борисова

Здравният министър Анна-Мария Борисова стана вторият министър на здравеопазването в кабинета, който предсрочно напуска поста.
След оставката на Борисова възникват няколко въпроса. Ще има ли вот на недоверие? Кой ще е новият министър и каква насока на реформите ще даде той? Какво ще се случи с преговорите с лекарите и пациентските организации досега? Кой и как ще проведе тръжните процедури за лекарства и ще се окажат ли болните без лекарства от Нова година?
Основанията за вот на недоверие не отпадат, според ДПС и левицата
Основанията за вот на недоверие не отпадат. Това заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по повод информацията за оставката на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, съобщиха от БСП.
Стоилов изтъкна, че вотът на недоверие е срещу правителството заради цялостната му политика в сферата на здравеопазването. „Отговорността не е само на здравния министър, но и на премиера, на финансовия министър и на правителството като цяло заради действията, които не е извършило”, добави депутатът от левицата.
Според Стоилов, ако някой се ангажира да заеме поста на здравен министър, трябва да е в състояние да предложи политика, която е различна от досегашната. „ГЕРБ не показва потенциал да предложи друга по- добра здравна политика”, категоричен беше депутатът.
„Отговорност за здравната политика носи премиерът. Още повече, че последните месеци МЗ се превърна в дирекция на финансовото министерство. Това няма да отмени нашите мотиви за вота, защото там сме записали като причина кадровия провал на кабинета”, каза депутатът от ПГ на ДПС Нигяр Джафер.
Вотът се обезсмисля според десницата
С оставката на Анна-Мария Борисова до голяма степен вотът на недоверие се обезсмисля според Синята коалиция. Сега важното е да научим името на новия здравен министър и новия екип. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров в кулоарите на парламента, предаде агенция „Фокус”.
Здравната реформа зацикли, според шефа на парламентарната здравна комисия
Запитана в какво не се е справила Борисова, Десислава Атанасова – председател на здравната комисия в парламента, смята, че причините са „в самата реформа. Факт е, че здравната реформа зацикли”. По думите на Атанасова, реформата е въпрос на политическа воля и няма да се забави повече от това.
Остро реагираха на новината от пациентките организации
Оставката на проф. Анна-Мария Борисова като здравен министър беше неизбежна. Отговорен за провала в здравеопазването е премиерът, каза за БГНЕС д-р Стойчо Кацаров, член на УС на Гражданско сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и бивш зам. министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов.
Смяната на двама министри на здравеопазването в рамките на толкова кратък срок, рокадите в Здравната комисия на парламента след безспорни гафове на депутати от ГЕРБ показват и друго - пълен провал на здравната политика на управляващите, категоричен е д-р Кацаров.
Това не е вина на проф. Борисова или на предшественика й д-р Божидар Нанев. Нещата са по-дълбоки - кой отговаря за кадровата политика, естествено премиерът. Бойко Борисов сам заяви, че проф. Борисова е негов избор. Не може стрелите за лошото здравеопазване да са насочени към министъра на здравеопазването и Симеон Дянков като министър на финансите. Той нищо не прави зад гърба на премиера, подчерта д-р Кацаров. Отговорен за провала в здравеопазването е премиерът, категоричен е той.
Моментът, в който министър Анна-Мария Борисова подава оставка, е изключително неподходящ. Това каза за агенция „Фокус” д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. „На финала сме на една изключително тежка година, предстои лекарска стачка, не са обявени никакви тръжни процедури за купуване на лекарства за следващата година, пациентите в момента са в шок.
От 20 минути откакто сме разбрали за оставката на министър Борисова, телефонът ми не е спрял да звъни от всякакви пациентски организации, които се чудят какво ще се случи от 1 януари – дали ще имат подсигурени лекарства, дали реформата ще продължи в насоката, която беше започната. Много неподходящ момент да останем без министър на здравеопазването”, каза д-р Хасърджиев.
Според него подаването на оставка е достоен ход от страна на министър Борисова в създалата се ситуация, „в която за съжаление тя няма много ходове предвид факта, че средствата за здравеопазването са крайно недостатъчни”./utre.bg
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.