Съдиите, пуснали Килърите, обясниха защо

Няма доказателства за арестуваните при спецоперациите "Килърите" и "Всичко коз". Това обясняват съдийките Мария Митева, Валя Рушанова и Христина Михова, пуснали от ареста седем от осемте задържани.
„Обвинено е еди кое си лице, че е помогнало на друго на лице да помогне на трето лице да извърши убийството. Еми, това юридически е абсолютно невъзможно. Ти или действаш да убиеш едно лице или си помагач, но не може да си помагач на помагач", каза за bTV Валя Рушанова, която е съдия от 15 години, а преди това с 5 години стаж в прокуратурата, в Апелативния съд е от 4 години.
Според Мария Митева, нито един български гражданин не може да бъде задържан без доказателства. Тя е съдия повече от 15 години, в Наказателния състав на Апелативния съд е от 6 години.
На въпрос какво е имало в папките, Митева отговори: „В тези папки имаше справки и докладни записки с оперативна информация, които не са доказателствено средство по закона. Оперативна информация за връзка на някого с някого, за някакви разговори, говоря за "килърите", от едни карти, които не са намерени по делото и не е установено на кого принадлежат".
Христина Михова е съдия е от 18 години, последните четири е в Апелативния съд. Тя потвърди задържането под стража на Алексей Петров. Поради липса на доказателства освободи Красимир Маринов - Големия Маргин за убийството на Боби Цанков. Михова остави в ареста Маргина по знаковото дело срещу двамата братя.
„Не е намерено оръжието на престъплението. Намерен е един автомат „Калашников" в един от членовете на така наречената организирана престъпна група. Липсват веществени доказателства. Намерени са някакви гилзи, нито една не е изследвана, няма изследван биологичен материал, само това, че някой е говорил от клетката в МТел с еди кой си", каза Христина Михова.
И трите съдийки твърдят, че няма политически момент в решението им, защото не членуват в политически партии. И до днес твърдят, че у нас мафия няма.
„За мафия от гледна точка на съда и организирана престъпна група може да се говори, само когато ВКС потвърди присъдата минимум срещу трима души, че са извършили поръчкови убийства, разпространение на наркотици или нещо от този род", каза съдия Валя Рушанова.
„Аз смятам, че в България не може да има мафия, защото в България няма ресурси. Ние сме една изключително малка държава с изключително противоречив народ, който дори не може да се обедини да има 4 човека на едно и също мнение", каза Мария Митева.
Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов коментира освобождаването от ареста на "килърите", че вече е склонен да се съгласи с твърдението, че мафията си има държава. „Ние сме част от държавата и затова не сме съгласни с изказването на министър Цветанов, че държавата не може да се справи със съдебната власт. Съдебната власт е част от тази държава. Не само изпълнителната власт е държавата. Може би не му е ясно на министъра", коментира Христина Михова.
Припомняме, че освобождаването на Килърите от ареста предизвика грандиозен скандал с премиера, който дори заплаши да предостави на ФБР и Европол наличните доказателства по случаите "Всичко коз" и "Килърите", за да преценят дали са годни за пред съда.
Впрочем пред БНР днес анализаторът Владимир Шопов коментира изказването на премиера Борисов с думите: „По никакъв начин не можем да търсим оценка отвън вече по тръгнал процес. Европол няма мандат за такова нещо'.
Не мога да предполагам какъв тип отговор ще се получи от Европол, допълни Шопов. Ръководителите на организацията ще се чудят какво искат от тях.
"Пуснаха тези, които са готови да изпълнят мокра поръчка срещу настоящия премиер. Хора, които убиват", допълнително нажежи ситуацията вчера зам.-главният прокурор Бойко Найденов по повод пускането от ареста на задържаните при операция „Килърите". Той отказа да съобщи повече подробности.
Запознати с разследването обаче уточниха пред Стандарт, че МВР разполага със свидетелски показания, според които именно Сретен е спуснал поръчката. Някои от Килърите са признали под клетва за планираното покушение. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.