Готви се масово бягство на кадри през есента

Ново изследване на Regus показва, че българските специалисти биха премислили служебното си положение след лятната почивка заради липса на повишение и заради началници, които не са наясно или не посочват фирмените цели.
При 44% от анкетираните основният фактор, за да решат да напуснат, е това, че следващото стъпало в кариерата им е в необозримото бъдеще, а 38% и 34% от анкетираните не биха се задържали във фирма, в която няма съответно комуникация с мениджърите или стратегически фирмен подход, информираха от Regus.
Гари Гюртлер, вицепрезидент на компанията за България коментира: „Когато стягат в куфарите банските и плажните кърпи след почивката, работещите най-вероятно се замислят за плюсовете и минусите на работата, която ги чака като се приберат. При доклади, посочващи, че една от последиците на съвземането от финансовата криза е все по-големият брой служители, които напускат работа и се оглеждат за нова, на фирмите, които не предлагат всички благоприятни условия, може би им предстои да изгубят най-добрите си кадри".
„Стресът вследствие на преумората е нараснал по време на последната рецесия, тъй като хората работят повече и по-дълго, за да подсигурят плащането на ипотеката. За да се преживее бурята, бяха орязани бонусите и служебните облаги, но с възстановяване на икономиката работещите ще се отправят масово към фирми, които обещават по-добри условия, а не задължително най-висока заплата," смята още Гюртлер.
Други фактори за повишаване на стреса са липсата на увереност в компетентността на колегите (29%) и тяхното грубо отношение към 25% от анкетираните, които посочват това като причина да вземат решението, че е „време за промяна". Други причини за недоволство, които лесно биха се превърнали в „последната капка", са липсата на гъвкави практики за работа в офиса и от дома, както и шеф, който си приписва заслуги за тяхната работа (21%).
В проучването от компанията попитаха работещите как фирмите биха могли да избегнат изтичане на най-добрите кадри. За разлика от повечето други държави, в които се проведе проучването, 44% от служителите в България посочват, че най-голямото им желание е възможността за гъвкаво работно време, а не увеличение на заплатата (40%). Това предпочитание е изненадващо на фона на скорошен доклад за покупателната способност на топ мениджърите, който определя заплатите на българските топ мениджъри като твърде ниски, съобщава Profit.bg. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.