Какво означава евтиното евро за хората?

euro4Поевтиняването на еврото на международните пазари, до голяма степен следствие на гръцката криза и опасенията за нейното разпростиране и в други европейски страни, всява известни страхове в хората относно това как ще им се отрази.

Какво обаче, означава евтино евро и какви ще са отраженията за обикновените хора?
Основното действие на евтиното спрямо долара евро ще се отрази в известно повишение в цената на петрола, газта и останалите суровини, които се търгуват в долари на международните пазари, пише Profit.bg.
Първите признаци за това вече са налице.
Всички се чудим на поскъпването на бензина по бензиностанциите, както и на това, защо цената на бензина е близка до тази от моменти, когато петролът бе на значително по-високи нива от текущите му. До голяма степен това освен на повишението в митата и акцизите се дължи и на поскъпването на долара спрямо еврото.
Поскъпването на долара определено ще засегне и цената на златото, която, освен че е в долари, е на нива близки до рекордните в историята стойности.
Поскъпване ще отбележат и цените на други основни стоки, произвеждани предимно в страни, обвързани с щатската валута.
Става въпрос най-вече за потребителска електроника и черна техника, като телевизори, телефони, компютри, лаптопи, фотоапарати и др. Това до голяма степен важи и за произвежданите в Китай стоки, където националната валута е почти изцяло обвързана с долара.
Имате кредит?
Поскъпването на еврото няма да засегне вашия кредит, ако е в тази валута поради обвързаността на лева с единната валута.
Очакванията са валутният борд да се запази до евентуалното ни влизане в еврозоната, срокът, за което е спорен. И докато вашите доходи са в лева, което е равносилно на евро, при фиксиран курс, то няма заплаха кредитът ви да започне да „поскъпва".
Не така стоят нещата, обаче, ако кредитът ви е в долари. И докато поскъпването на еврото спрямо долара бе на ваша страна (това в известна степен „обезценяваше" на вашия кредит поради факта, че доходите ви са косвено в евро), то настоящата ситуация е противоположна. Поскъпването на долара до голяма степен ви обременява допълнително, като месечните ви вноски стават относително по-скъпи спрямо това, което изкарвате.
За щастие, процентът на кредити в долари е изключително нисък и по това направление заплахата не е голяма.
Туризъм?
Евтиното евро ще има още едно негативно въздействие върху обикновените хора, решили да отидат на почивка в САЩ, или друга страна (предимно в Азия), където долара се използва като основна валута или заместител на местната.
Като цяло, за почивката (включително и за самолетните билети), почиващите ще трябва да спестят повече.
От друга страна, обаче, България може да стане по-предпочитана дестинация от туристите, поради това, че ще стане относително по-евтина за хората с долари.
Да не забравяме, че туризмът е от изключителна важност за БВП.
За икономиката?
Като цяло поевтиняването на еврото има позитиви и негативи за икономиката на съюза, част от която е и родната.
Евтиното евро се очаква да засили износа на стоки към трети страни, тъй като родните ще станат по-конкурентоспособни. Това се очаква да завърти икономическото колело по пътя към възстановяването.
В известна степен този позитив частично ще се неутрализира поради това, че около 60% от износа ни е към страни членки на ЕС, където ползват единната валута.
По отношение на вноса пък, върху баланса ще натежи вносът на петрол, който ще струва повече, поради относително по-скъпия петрол.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.