Лечков се отправи към затвора..

„Можех да ви махам за поздрав от Монте Карло заедно със семейството, но останах и ще продължа да бъда градоначалник!", това каза отстраненият от кметския пост в Сливен Йордан Лечков. Хората са разделени в оценките за магичния халф, както се разделиха и местните вестници под Сините камъни - едните го клеймят, защото бил олигарх, другите - заради засегнати интереси на техните издатели.

„Хората, които събраха подписката срещу мен, са лихвари и сутеньори, а в прокуратурата са катаджии!", изригна Лече наскоро. Когато му повдигнаха 7 обвинения, сливенският кмет пък нарече опонентите си „стоножки".

Героят от незабравимото американско лято твърди още, че едното му дете е пораснало с хулите, че баща му е наркоман, а другото - че е крадец. „За нищо не съжалявам, хиляда живота да имам, пак същото ще направя", казва по въпроса любителят на енфието.

Лечков заяви, че е избран от гражданите, и даде да се разбере, че каквото и да стане, ще изкара мандата си.

„Не съм губил битки досега и пак няма да загубя. Не може да не съм кмет! Сега няма да ходя на работа, но законно избраният кмет се казва Йордан Лечков и временно съм отстранен, по думите на съда."

Дори да е прав обаче, явно бившият футболист се е взел твърде на сериозно. Не е тайна, че в последните години той озлоби и настрои срещу себе си множество хора. Журналистите във ветровития град смятат, че президентът на ОФК „Сливен" възмутил обществеността, като „се опитал да си изгради статут на олигарх в един сравнително беден и задъхващ се от безработица град, намалял до 93 000 жители".

Само през януари на борсата там са регистрирани 1000 безработни. 300 деца пък са били отписани през първия учебен срок, защото родителите им емигрирали. Беше прогонен от Сливен дори японският инвеститор Шиндзи Язаки, който построи завода си в Ямбол, и така градът беше лишен от 3500 работни места. По същото време обеднелият преди време футболист удвои имането си и се хвалеше, че е „нескромно богат".

На всички е ясно, че патакламата около „златното голо теме" интересува не само сливналии, но и обществеността в цялата страна.

Три фирми градят приятелския обръч

Още преди година отговорни фактори в Сливен изнесоха стряскащи твърдения. Според тях Лечков е създал структура от фирми на познати, роднини и приятели, които да печелят неизменно обществените поръчки. Приятелският кръг от фирми на бившата футболна звезда се оказват любими на кметските хора, но какво било учудването на проверяващите експерти, когато не могли да открият нито една сделка, която да е направена по закона. Става въпрос за обществени поръчки през 2007 г.

Въпреки че процедурите са публични, при Лече те минавали на полуотворени врати. Паметта на „екзекутора на германците" услужливо е забравила да спази Закона за обществените поръчки. Той не уведомява обществеността чрез медиите за намеренията на общината през годината и разпраща уведомления до фирмите в самия ден на търга. Естествено, те нямат време да реагират, а поръчките се печелят от приятелския кръг. За тези нарушения на кмета са съставени четири акта за административно нарушение.

Три фирми най-често са победители в конкурсите за обществени поръчки, свързани със строителството и ремонта на обществени сгради, както и за доставка на съоръжения за техническата инфраструктура, благоустройство и водоснабдяване. „Гради" ООД почти винаги е на първо място. Шеф на фирмата е Димитър Шейретов, който освен това бе първи и в листата на Лечков за общински съветници. След избирането му Шейретов се оттегли от общината, защото бизнесът му бил по-важен.

Другата фирма е „Стройинвест", съставена от подразделенията „Топстрой Декор", „Лукском" и „Бул-гейт". Техен управител е Коста Петков - близък приятел на Лечков и на кмета на Ямбол от ГЕРБ Георги Славов.

Преди да стане градоначалник, Славов е бил управител на втората фирма - „Лукском", както и на цялото дружество „Стройинвест". После той прехвърлил собствеността на фирмата си на същия този Петков. В писмото си общинските съветници твърдят, че продажбата на дяловете е станала за смешната сума от 5000 лв., макар покрай обществените поръчки в Сливен фирмата да има вече над един милион лева оборот. Петков назначава за управител на „Лукском" брат си Евгений, който същевременно е управител и на дискотеката в сливенския хотелски комплекс „Империа". Шеф на комплекса е Диана Лечкова - сестра на сливенския кмет.

Доскоро шеф на третата фирма - „Бул-гейт", бе Радостин Русев - Радото, общински съветник от ГЕРБ в Сливен. След като в сила влезе Законът за конфликт на интереси, Радото я прехвърли на племенника си - 24-годишния Мартин Стефанов.

В приятелския кръг е и „Билдинг ТД" ЕООД, която, освен с договор за ремонти на училища и детски градини, получава и задачата да построи бъдещия ситицентър в Сливен. „Гради", „Билдинг" и „Стройинвест" също така трябва съвместно ще изградят и нов жилищен комплекс върху 116 дка в централната градска част, на мястото на бившия Парашутен полк.

Йордан Лечков учудващо не е притеснен от нередностите. Според него всичко е законно, но все пак е платил наложените му глоби.

Заговор или кметски далавери?

В Сливенския съдебен район не можем да очакваме справедлива и обективна позиция по каквото и да е дело, спор или проблем, свързан с кмета Лечков. Това казва в защита на Йордан Лечков адвокатът му Иван Ангелов. По повод отстраняването на Лечков от поста кмет на Сливен той разказа, че поради тази причина е поискал отвод на съдебния състав.

Съдийката обаче оставила искането без уважение. Поискан е бил и отвод на прокурора Пламен Стефанов. Според адвокат Ангелов Стефанов е симулирал инициирането на този процес преди повече от година и го е симулирал под формата на „някаква си проверка".

„Този прокурор иска да стане окръжен в Сливен. Той желае да се докаже. Със зъби и нокти се бори да покаже колко високо доверие може да му се има. Той ще защитава обществения интерес пък каквото ще да става. Бургаският апелативен съд обаче препотвърди решението на сливенските магистрати и по този начин Лече остана засега извън кметското си кресло.

На Лечков бе наложена мярка заради седем обвинения в качеството му на длъжностно лице. Определението на Бургаския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. По закон обаче Лечков има право да поиска възстановяването отново, в случай че разследването се бави или не се води по установените норми.

Освен обвиненията срещу сливенския кмет за злоупотреба със служебно положение с цел облагодетелстване, неправомерно изразходване на бюджетни средства, съставяне на документ с невярно съдържание, е добавено и още едно - за оказване на натиск на бивш данъчен шеф, за прикриване на ревизии на определени фирми. Проверява се и сигнал, че общинските средства, предназначени за реклама, са били превеждани в на фирма „Спорт палас", в която съдружници са фирмите „Общински футболен клуб" и „ММ 9" ООД на сестрата на Лечков - Диана.

Неволи

Полицаят, който спря Лечков в София и който видя средния му пръст, ще го съди за обида. Николай Николов се е почувствал обиден от жестовете на градоначалника, по-характерни за разгневен футболен запалянко. Наказателният кодекс предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. за този, който каже или извърши нещо унизително за честта и достойнството на друг човек. Съдът може да наложи и обществено порицание. Полицаят настоява още за 5000 лв. с лихвите обезщетение за „недопустимо накърняване на честта, авторитета и доброто име".

В тъжбата си Николов разказва как на 23 март той и колегата му Милко Тодоров са контролирали движението и около 13 ч. са забелязали „Ауди", което се движи на зигзаг, отнема предимството на останалите коли и ги изпреварва без мигач. Затова и Николов му направил знак да спре. Шофьорът видял това, но само вдигнал ръце от волана и продължил да кара. Полицейската кола го настигнала с пусната сирена и аудито било спряно близо до автобусна спирка, където чакали много хора. „Аз съм Данчо Лечков и няма да ви дам нищо", отговорил футболният бос, когато му поискали документите. После оставил личната си карта и отпрашил с думите: „Закъснявам, вие ще ми донесете личната карта лично", а от колата направил неприличния жест.

Венци Стефанов:

Хора като него са вредни за футбола

„Господ на едно място дава, на друго взема. Такъв е Лечков в своите изказвания и в своите действия на терена - уникален", така премиерът Бойко Борисов коментира сблъсъка на сливенския кмет с правосъдието през последните седмици. Борисов обяви, че подкрепя действията на прокуратурата, която разследва далаверите на Лечков.

Премиерът все пак поиска държавното обвинение да работи в определени срокове. „Да е ясно, ако е виновен, да има наказания, ако не - да се спира процесът, и това е!", отсече премиерът.

Най-честият коментатор, когато става дума за Лечков обаче, е президентът на „Славия" Венци Стефанов: „Виждам, че „Сливен" направи всичко възможно и се спаси. Но искам да ги попитам хората там кой ще издържа догодина „Сливен" в „А" група!? - каза Венцислав Стефанов, имайки предвид отстраняването на Йордан Лечков от кметския пост. - Още преди месеци предупредих какво ще му се случи на този влюбен в себе си Нерон. Но за всички идва видовден. Хора като този са вредни за футбола. Като футболисти шапка им свалям, но като ръководители през цялото време се хранят от футбола. Бил си направил стадиона. Всеки може така, след като седмица преди края на мандата Васил Иванов - Лучано му подписа финансиране за 3,8 млн. лв." Президентът на „Славия" заяви още, че Българският футболен съюз слугува на вицепрезидента Йордан Лечков. Повод за реакцията на „белия" бос стана решение на комисиите към БФС да остават желания от „Славия" Илия Илиев в Сливен, въпреки че клубът му дължи 4 заплати и той е в правото си да напусне. „Това е слугинаж, след като половината са хора на Йордан Лечков и ги е страх от него. Искам едно да се знае - българският съд е независим и решенията на българския съд започват „в името на народа", а не на Йордан Лечков", изцепи се Стефанов.

Шмъркането - семеен спорт

Преди години Лече си призна, че често шмърка енфие. Това не било наркотик и се чувствал добре, когато го употребявал. Наскоро се заговори обаче, че отстраненият кмет и съпругата му са минали на твърда дрога заради семейните и служебни проблеми. Лече се пристрастил към опиатите, докато ритал в Турция, а жена му опитала забранени вещества, след като навлязла в модните среди. Тогава тя се забъркала и в няколко извънбрачни афери, а напрежението между съпрузите ги накарало да търсят забрава в наркотиците. От известно време тръгна упорит слух, че двамата са пред развод, но изчакват да отмине шумът около далаверите на Лечков.

Вестник "Акцент" ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.