Ива Николова: Бисеров и Радонов бабуваха за поста на Юруков!

Ива Николова е безапелационният лидер на Синята коалиция в Града на хумора и сатирата. Предложи я Иван Костов. Междувременно се разбра, че бившият лидер на СДС Пламен Юруков търси реванш от Ива, защото тя го била довела до тежко нравствено и психическо разстройство. Заради Николова вносителят на кафе се чувствал презрян и абсолютно провален в личен и професионален план. Това признава самият Юруков в тъжбата си до Софийския районен съд срещу Ива Николова.

Срещаме се с кандидат-кметицата, за да ни разкаже по какъв начин е „съсипала" мастития бизнесмен, за когото вече се писа, че има сметка в швейцарска банка.

- Ива, как крехка жена като теб разстрои „цялостната нравствено-психическа същност" на г-н Пламен Юруков, който е и председател на Българската федерация по айкидо?!

- Нали знаете стария принцип, че на когото му липсва ум, компенсира с мускули. Но ако перефразирам една реклама, само с айкидо не става, трябва и акъл. Не зная какво означава словосъчетанието „нравствено-психическа същност", но изразяването никога не е било силната страна на Юруков. Изглежда, има предвид, че е разстроен психически, обаче нравственото му разстройство изобщо не идва от мен. Лекарите твърдят, че психическите разстройства са по наследство, така че и то няма как да е от мен. Колкото до нравствените разстройства на Юруков и доколкото съм наблюдавала публичния му живот на лидер на СДС, би трябвало да отправи претенциите си към Пламен Радонов и Христо Бисеров, които първо го излъгаха, че става за политик, и го възкачиха на председателския пост в СДС, а след това го забъркаха в отвратителни политически машинации с цел СДС да бъде елиминиран от изборите. Но може би в него се е пробудила и някаква съвест, която не му дава мира, и затова са го пипнали всевъзможни разстройства на същността му. Друг е въпросът що за същност може да си позволи подобен публичен политически разврат. 

- Когато си работила в „Монитор", е излязла публикация, уличаваща Юруков в престъпни деяния. Защо Юруков е убеден, че неин автор е точно Ива Николова?!

- Страшно се изкушавам да ви разкажа цялата история по този въпрос, но според адвокатите ми, изобщо не бива да говоря на тази тема, докато делото не приключи. Освен това, ако се впусна в подробности, ще издам източници на информация, а това няма да го направя дори с цената на осъдителна присъда, още повече че те не са мои. Не зная защо си е избрал точно мен за автор на публикацията. Може би защото по това време бях зам.-главен редактор и ръководех работата на политическия, криминалния отдел и на отдел „Общество".

Освен това още преди Юруков да стане лидер на СДС, разкрих във в. „Политика" схемата, по която Христо Бисеров и Пламен Радонов му бабуваха за поста. Всъщност Юруков е членувал в СДС само няколко години, и то след 2000-а. После е прекратил връзките си с партията. Когато неговите пишман гурувци тръгнаха да го правят шеф на партията, софийската организация на СДС отказа да му възстанови членството, та се наложи Радонов да го прави пак член на СДС във Велико Търново. Иначе нямаше право да се яви на изборите за лидер. Бях научила подробности за всички врътки на дуета Бисеров-Радонов, но едва ли щях да ги напиша без източник от другата страна, ако Йордан Цонев, който поддържа близки отношения с Бисеров в ДПС, не потвърди гордо, че наистина е разработен план за овладяването на СДС чрез Юруков. Разбира се, той не нарече това „овладяване", а възстановяване на доброто старо СДС - на онова СДС на Иван Костов, само че без Костов, но с изхвърлените от Костов. И, общо взето, честитих избирането на Юруков не само с тази публикация, но и с един разгромяващ портрет, който му написах в „Политика". Сигурно затова е решил, че аз съм авторът и на публикацията за САПАРД.

- Да се върнем на публикацията, която е разклатила здравето на амбициозния Юруков. Какви договори са подписвали фирмите „Венианина" и „Наваро-Х" на тогавашния лидер на СДС, направили ли са далавера от европарите, внасяйки стари вместо нови машини?

- Става дума за две фирми на Юруков - „Венианина" ЕООД и „Наваро-Х". В първата той е едноличен собственик и управител, а във втората едноличен собственик и управител е Валентин Андонов - брат на жена му. Братът продал фирмата си „Ледон" на Юруков и се влял в компанията му „Балкам" АД. Познати номера от т. нар. роден бизнес. Общата стойност на договорите им била над 1,8 млн.лв., от които около 870 000 лв. са субсидии. Това е изнесено в публикацията, заради която ме съди. В нея се казва още, че е влязъл в черни списъци по САПАРД заради свързани лица, внос на стари машини и за някакъв цех за ядки, който представял като отделно предприятие, а пък то било в цеховете му за кафе. Предишния ден тогавашният министър на земеделието Валери Цветанов обяви, че над 180 млн. лв. по САПАРД са спрени, и настояваше да се изплащат от бюджета. Договорите на Юруков са били инвестиционни, сиреч за изграждане на цеховете му за кафе и за ядки. За Нова година подари на журналистите от продукцията си заедно с чаши, ключодържатели и химикалки с неговата марка. Изобщо СДС му вършеше добра работа да си рекламира бизнеса. Чух, че се хвалил, че си е получил парите по САПАРД. Ако е така, значи ги е получил от държавния бюджет, а не от европрограмата.

- Как ще коментираш твърденията, че  Пламен Юруков е свързан с групировката ВИС 2 и е част от контрабандни канали за кафе?!



- Аз не съм специалист по мутренското минало на България, така че не зная нищо за връзките на Юруков с ВИС 2, но много добре си спомням, че когато го избраха за лидер на СДС, Бойко Борисов - тогава кмет на София, не го пожали на тема „контрабанда". Да ви припомня ли цитата, исторически е: „В сивата икономика се въртят всичките тези пари от контрабандата на цигарите, алкохола, безалкохолните напитки, кафето, ще го натъртя три пъти, кафето, вие ще се сетите защо толкова, вносителите на кафе, след това се купуват цели партии наготово." Медиите тутакси разтълкуваха това като характеристика за Юруков, а Борисов не отрече. А твърдението му е историческо, защото преди това Борисов заемаше поста главен секретар на МВР. Той ако не знае, кой да знае.

- От висшата кухня на СДС издават, че преди конференцията на СДС през лятото на 2007 г. Йордан Бакалов и Методи Андреев са имали твърде горещ разговор с Пламен Юруков на тема кой кой е в действащите спецслужби. От друга страна, Цветан Цветанов заяви, че Пламен Юруков е зависим човек. Защо?

- Нали Пламен Юруков показа бележка от ДАНС, която го оневиняваше за доносничеството. Въпреки тази бележка трябва да се знае, че няма закон или регламент, според който агенцията да може да издава подобни бележки, които са вид индулгенции. Но, вижте, службите не са моята сила. Господ ме пожали да се размина и с едно такова издание, благодарение на най-баналното интригантство на мой колега (Ива Николова е била канена да работи за в. „Галерия"). Някои хора, като причиняват зло, понякога не знаят какво добро вършат. Но много добре си спомням, че бележката от ДАНС, която Юруков развяваше, имаше доста усукан текст, от който се подразбираше, че информация за този човек не може да бъде изнесена. Опитите, които правихме от редакцията, да уточним какво точно искат да кажат с тази индулгенция за чисто минало, изобщо не проясниха картината. Тогава из парламентарното кафене се коментираше, че карантината на доносниците на съвременните служби за сигурност трае поне 10 години. Т. е. дори и да е донасял за някого, няма как да го разберем сега.

Има хора, които с абсолютна точност и по дати могат да разкажат версията си за вербуването на Юруков и работата му за тези служби. Докато работех в един сайт, той по цял ден ме клеветеше пред моя колега. Не зная кога работи тоя човек и откъде му идват парите, след като започваше деня си във Фейсбук, привечер обявяваше, че отива на тренировка по айкидо, а вечер отново влизаше в мрежата и провъзгласяваше, че утре ще спаси СДС. 

- Пламен Юруков e познат и като почетен консул на Казахстан в България. Запознати твърдят, че интересът на Юруков към Казахстан е продиктуван от бизнеса с търговия с оръжие, тъй като Казахстан е голям клиент на българските оръжейни търговци и фирми?! (Според запознати Пламен Юруков работи в тясна връзка и с Николай Ибушев - собственика на „Арсенал" - Казанлък - б. р.)

- След скандалите около него вече не е почетен консул на Казахстан. Но дълго се е разхождал с дипломатически номера на колата си. Издал е и книга на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Показаха я по телевизията. Вътре има разтърсващи текстове.

- Вярно ли е, че в една от фирмите на ексшефа на СДС работел и синът на Андрей Луканов и че самият Юруков се падал рода на убития бивш премиер?



- Да, той е роднина на Луканов по линия на брат му Александър Атанасов. Това само по себе си не означава нищо, но в медиите се появиха информации, че е капитализирал това свое роднинство чрез влизане в различни бизнес структури с мрачна съдба от началото прехода. В един период синът на покойния премиер е работил във фирмата на Юруков. И в това само по себе си също няма нищо лошо. Лошото е, че Юруков спестява тези подробности от биографията си. Спести ги и когато го избираха за шеф на СДС. Дали ако в главозамайващо скучната си реч, с която призоваваше седесарите да го изберат, беше споменал нещо такова, те щяха да гласуват за него? Когато му е изгодно, яхва връзките си с Луканов, а когато не му е изгодно, си трае.

- В сините среди Юруков е укоряван, че е свързан пряко с кръга на Христо Бисеров, Пламен Радонов, Пламен Минев, Захари Желязков, Цоньо Ботев и други от клуба Сенатор". Можем ли да се доверим на сини активисти, които заподозряха Юруков в индиректна връзка с Ахмед Доган?!

- Историята е следната. Като партия, която винаги гледа поне с един ход напред, преди последните парламентарни избори ДПС разработва стратегия отново да остане във властта и след тях. Залогът е голям и имотите на Доган са само една бримка от тази сложна плетка. Бойко Борисов и ГЕРБ вече са набрали скорост и е ясно, че съставянето на следващата коалиция ще е още по-трудно, отколкото на тройната БСП- НДСВ- ДПС, защото Борисов се афишира като десен. Идеята на ДПС е при отказ на Борисов да управлява с БСП, както предричаха повечето социолози, СДС да се превърне в притурка на ГЕРБ и в ракета-носител на ДПС за получаване на властови позиции. И в същото време да бъдат елиминирани Иван Костов и ДСБ, за да няма трети фактор, който може да подпре ГЕРБ.

Така че ДПС трябваше да овладее СДС отвътре. Кръгът „Бисеров" с помощта на приближения му Пламен Радонов - все хора, изгонени от Костов по време на мандата му, избраха абсолютно неизвестния Пламен Юруков да оглави СДС. Но те се провалиха като кадровици, защото човекът се оказа крайно неподходящ за политическа дейност. Публичните му проблеми обаче започнаха, след като по внушение на ДПС изключи Яне Янев от парламентарната група на ОДС в миналото Народно събрание за абсолютно недоказано купуване на гласове. Това беше предлогът, а истината е, че Янев отдавна води война с царските имоти и влиза в патриотичната анти-ДПС риторика.

Юруков се оскандали и нямаше как да спечели вътрешнопартийните избори за лидер, които сам въведе в устава на СДС. Тогава като негов човек, и респективно човек на ДПС, играеше бившият съветник на Петър Стоянов Румен Христов, но седесарите избраха Мартин Димитров, защото той може да бъде обвинен в какво ли не, но не и в някакъв тип корпоративна или съдебна зависимост. И тъй като е от новия тип политици и не е врял в старите каши, някак си не страда от комплекса „Костов".

А след като стана ясно, че Синята коалиция е възможна и че десните избиратели в страната са склонни да я подкрепят, Бисеров и компанията му решиха, че тя не бива да бъде допускана до избори или поне СДС трябва да бъде елиминиран, защото ДСБ не могат сами да влязат в парламента. Тогава ДПС използва съдебната машина срещу СДС чрез блокирането на регистрацията на партията в Софийския градски съд, който беше под ръководството на човека на ДПС Светлин Михайлов. И други съдии от други съдилища са намесени. Някога и тази истина ще излезе на бял свят. Стигна се до отказ от правосъдие и до онова изявление на шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев за оказван натиск върху него, което взриви държавата. Нали виждате колко бездарни са тези стратези и колко безпомощни са действията им - един страничен човек да каже истината и цялата им пясъчна конструкция рухва. Те са възможни само на тъмно и задкулисно.

Това е кратката история на заболяването „Юруков" в СДС. А днешните дела срещу този и онзи са просто отзвук оттогава. Но реанимират цялата порочност на политическата ни система. Изглежда е вярна библейската притча, че са нужни 40 години за прочистване на нравите и съзнанието. Представете си, че на политическия терен ги нямаше нито Доган, нито Костов, нито Бисеров, нито разни задкулисни играчи във вид на кротки старци по разни кръчми. Щеше ли да е възможен този политически бардак? Явно трябва да минат още 20 години, та политиката да се прочисти по естествен начин. И в този момент единственото обнадеждаващо обстоятелство е, че все пак половината път е извървян. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.