Лекари обещават ефективни стачки, ако не им плащат редовно..

Ако исканията на лекарите не бъдат удовлетворени, в края на месеца ще има ефективни протести. Това заяви председателят на столичната лекарска  колегия д-р Методи Маджаров. По думите му откакто България е член на ЕС, само от София 700 лекари са заминали да търсят реализация в чужбина.
Д-р Маджаров изброи основните искания на лекарите: „Ние сме срещу национализирането на НЗОК,  което започна още от създаването й, защото парите не отиваха в бюджета на касата, а част от тях отиваха във финансовото министерство и там се натрупваше един фиктивен  резерв. Второ, искаме ясни правила на провеждане на здравната реформа, защото до този момент ние не знаем кой какво иска да направи. Не може да се работи в условията на такава несигурност. Искаме ясни стъпки на реформата, със срокове и финансово обезпечаване. Искаме ясни правила за специализации на лекарите и финансиране на следдипломното обучение”. Председателят на столичната колегия припомни и проблема с неритмичните плащания и заяви, че ако това не се промени, със сигурност ще има ефективни стачки.
На обявената днес дискусия за здравната реформа във ВМА обаче дойдоха малцина лекари, масово работеха колегите им в университетските и общинските болници в столицата.
Председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов призна, че на места протестът е вял, но отбеляза, че това не означава, че лекарите са доволни. „Доста от нещата се изпълниха в рамките на последните десетина дни. Видяхте, че и в антикризисната програма на правителството е заложена една от основните мерки, които искахме – възстановяване на трипартитното управление на касата. Плати се на доболничните лекари. Все още остава нерешен проблемът с болниците. Надяваме се и там нещата да потръгнат. Затова протестът може би е вял, но е необходим, затова е и символичен. Не очаквайте лекарите да излязат на улицата да крещят и да викат. Това, че те седят на работните си места, го правят само защото е техен дълг. Не означава, че те са доволни”. Д-р Райчинов потвърди, че ще има ефективни протести в края на месеца, ако до тогава проблемът с ритмичността на плащанията не бъде решен. „Надяваме се това наистина да бъде спазено и да няма нужда от повече протести, а да работим в една посока за решаване на проблемите, които не са малко”.
При посещението си в Кюстендил обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че плащанията към болниците ще са неритмични, докато се съберат вересиите, трупани от държавата в продължение на 20 години. "Това, което виждам, е че докторите си работят", е казал премиерът, цитиран от Mediapool. Според него на места докторите са “подтиквани” да протестират, за да се "извиват ръцете" в момент, в който всички виждат, че “парите в държавата са изхарчени по безобразен начин“. В Кюстендил премиерът е пожелал на лекарите да са здрави, да не се подвеждат и е уверил, че всичко, което държавата има като финансови средства, се дава и здравната реформа ще продължи. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.