Ако някой не плаща редовно сметките си на ЧЕЗ,получава посещение от въоръжен отряд (VIDEO)

Дано ЧЕЗ не започне да тормози и българите !

Електричество на солена цена
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Електричество на солена цена

ЧЕЗ е най-голямото предприятие в Чехия и именно това усещат клиентите му. Ако някой не плаща редовно сметките си, получава посещение от въоръжен отряд. И в България концернът неведнъж е имал проблеми с клиентите си.

Ето подробности за сплашващите методи на чешкия енергиен концерн:
Кадрите, които през миналата седмица бяха разпространени от чешките телевизии, показват облечени във военни дрехи мъже, които тренират стрелба, ръкопашен бой, преследване и залавяне на заподозрени, завързване и отвеждане с белезници. Това, което прилича на тренировъчен лагер на Ал Кайда, е всъщност специалният отряд на енергийния концерн ЧЕЗ. Задачата му е да върне към благоразумие длъжниците на компанията, както и тези, които крадат от нея електричество.
Винаги в черноBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Винаги в черно
Скандал, който прекрачва всякакви граници
"През юни 2006 година служители на ЧЕЗ ми се обадиха, докато бях на работа, и ми казаха да си дойда незабавно вкъщи", разказва Павел Скранс, клиент на предприятието. "Когато пристигнах, те вече бяха в мазето и гледаха електромерите. Бяха осем въоръжени мъже, облечени в черните униформи на специалните отряди. Казаха ми, че на единия електромер липсвала пломбата и това било кражба."
Предприятие, което използва паравоенен отряд, за да си разчиства сметките с клиентите, вместо да остави това на полицията и съдебната система - и за това си има обяснение, поне според директора на ЧЕЗ Мартин Роман: "В нашата страна ток се краде в огромни количества. Крадците са част от въоръжени организирани групи, които не се страхуват от никого и са особено агресивни."
Според собствените им данни от ЧЕЗ губят годишно милиони именно заради кражбите на електричество. Предприятието е полудържавно и упражнява монопол в страната. Връзките на политиката с енергийния концерн са вечно актуална тема в Чехия. Но специалният отряд от командоси е скандал, който прекрачва всякакви граници, смята адвокатът Ян Ритир:
"От 2007 година съм представлявал 160 жертви, които са били заплашвани и дори изнудвани от отрядите на ЧЕЗ. Принуждавали са клиентите да се явяват през нощта в централата в Габлонц, където върху тях е бил упражняван масиран психологически натиск."
До доказване на противното всичко било безобидно
Отрядът носи името NTZ, което означава "Отряд за нетехнически загуби". По време на акция възрастен клиент на фирмата се самоубива. Заснетият с камера инцидент предизвиква скандал в публичното пространство. Вътрешният министър Мартин Печина реагира, казвайки, че до доказване на противното всички тези кадри били напълно безобидни. Междувременно обаче полицията започна разследване. Отговорният министър трябва да даде обяснение в парламента до края на тази седмица. Остава да се надяваме, че ЧЕЗ няма да прехвърли методите си и в България.
Радио "Дойче веле"                      
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.