Чиновниците на изпит всяка Коледа

Борисов чака 1 млрд. лева от приватизацията на "Булгартабак"



Масова практика е чиновници да затварят гишета и да се пие кафе, каза премиерът Бойко Борисов

ФОТО ГЕОРГИ НИКОЛОВ
 
Освежаване в администрацията около всяка Коледа замисля кабинетът. Идеята е в края на годината държавните служители да получават оценка за работата си. Този път обаче кабинетът на Бойко Борисов замисля да въведе реална скала, която да показва кои чиновници наистина се справят с работата си. Така всички, които се ослушват, ще останат на улицата. Спецзвена към министерствата вече пишат оценки на чиновниците. С управлението им са се заели главните секретари към ведомствата.
"Ще бъдат сформирани специални екипи, които да предложат преструктуриране на административните звена. Когато дойдохме на власт, заварихме една затънала в бездействие администрация, в която масова практика е да се затварят гишетата и да се пие кафе. Никаква човещина към хората, което с времето ще отстраним. Вероятно ще минат поне 10-15 години, в които администрацията ще стане европейска", заяви от трибуната премиерът. Той уточни, че от 62 633 чиновници, оставени от предишното правителство, кабинетът "ГЕРБ" е съкратил 11,3%. Това по думите на премиера е спестило 15% разходи. "Отделно са проведени 981 конкурса, назначени са 882 служители, а 1198 са били освободени", допълни още Борисов. Премиерът бе категоричен, че в администрацията работят и кадри на БСП и ДПС, но "не ми е в стила да ги отстраня заради членството им".
За пръв път бяха изготвени реални годишни оценки, коментира и земеделският министър Мирослав Найденов. Новата система сменила формалното оценяване, което се е правело досега. Премиерът Бойко Борисов обяви още, че над 1 млрд. лв. ще спечели България от приватизацията на "Булгартабак" тази година. Той уточни, че раздържавяването на тютюневата компания ще стане "на светло и без тайни договори". "Булгартабак" ще бъде изцяло приватизирана, без да се разделя на предприятия, прозрачно и с качествени консултанти. Другояче не може да стане по време на управлението на ГЕРБ", допълни премиерът. Той отчете и приватизираните обекти от страна на новия кабинет  - "Топлофикация Шумен", "Промишлено строителство холдинг" и ВМЗ. Близо 100% от подлежащите за приватизация активи вече са усвоени, затова правителството ще освободи част от дружествата, поставени в забранителния за приватизация списък.
Надя Панкова
Сияна Севова ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.