ОЛАФ, прокурори и банкери тършуват в ТЕЦ "Марица Изток 2"


Тази сутрин служители на ОЛАФ, представители на българската прокуратура и експерти на ЕБВР влязоха в ТЕЦ "Марица-Изток 2", предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора.

Целта на посещението им е да се запознаят с документите и хода на развитие на проект "Изграждане на сероочистващата инсталация (СОИ) на блокове 5 и 6 на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД (ИСПА/КФ мярка № 2001 BG 16 РРЕ 004), чрез който димните газове ще бъдат очистени от серен диоксид (SO2) с най-малко 94% и блоковете 5 и 6 ще бъдат приведени в съответствие с българското законодателство и изискванията на Директива 2001/80/ЕС за ограничаване на емисиите на определени замърсители в атмосферата от големи горивни инсталации.

На 12.12. 2008 г. бе сключен договор между ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, консорциум "Идреко-Инсигма" и Министерството на околната среда и водите (в качеството си на Изпълнителна агенция по ИСПА) за "Изграждане (доставка и монтаж на съоръжения и оборудване) на сероочистваща инсталация към блокове 5 и 6 на ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД за срок от 36 месеца.

За ефективна дата по изпълнение на договорените отношения бе определена 14 януари 2009 година. През септември 2009 година бе приет окончателният вариант на идейния проект за изграждане. Стойността на договора е 85 632 402.70 евро.


В края на миналата седмица специално за агенция БГНЕС министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че българската страна няма никаква вина в случая с тръжната процедура за изграждането на сероочистващи инсталации на ТЕЦ "Марица изток 2". Вината ще се уточни след като приключи проверката от страна на ОЛАФ по повод на подозирани измами и нередности в процедурата.

Караджова отказа да коментира дали страната ни вече е изгубила средства по проекта. Близо 36 млн. евро от средствата, нужни за изграждането на инсталациите, са от предприсъединителна програма ИСПА. ......................

1 коментара:

RoujkaBG каза...

Да заповядат да потършуват и във ВТърновската "Топлофикация",АД на Христо Ковашки.

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.