Даваме 100 000 долара на Хаити за възстановяване на училища

Финансова подкрепа в размер на 100 000 долара ще бъде предоставена за финансиране възстановяването на образователната система на Хаити. Средствата ще бъдат предоставени от българския Доверителен фонд към ЮНЕСКО, а помощта е одобрена от министъра на външните работи Николай Младенов. Решението беше взето в отговор на апел на ООН за възстановяване на Хаити и на призива на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова до държавите членки на организацията.

Средствата ще бъдат използвани за финансирането на три проекта на ЮНЕСКО за Хаити в сферата на образованието: кризисно възобновяване на училищното образование, подкрепа на националните институции за образование и психологическа подкрепа чрез обучение на учители, чиято обща стойност е 1,9 млн. долара. Доверителният фонд на България към ЮНЕСКО е учреден за безвъзмездно финансиране на проекти в областите на образованието, културното многообразие и толерантност за страните от Африка на юг от Сахара, постконфликтни и малки островни държави. Средствата за фонда са част от официалната помощ за развитие на България.

Междувременно хаитянската полиция арестува 100 от около 4000 затворници, които са избягали от централния затвор на столицата, когато той е бил разрушен от опустошителното земетресение миналия месец. Сега търсим останалите, заяви полицейският говорител Франц Леребурс. Всички 4000 затворници са избягали по време на хаоса след земетресението на 12 януари. Не е ясно дали след това са извършили други престъпления. Сред тях има и осъдени за тежки престъпления като изнасилвания и убийства, уточнява БГНЕС. Леребурс призова всички, които видят някой от бегълците в лагерите, да съобщят на полицията. Броят на жертвите от земетресението в Хаити достигна 212 000 души, сочат последните данни, които хаитянският премиер Жан-Макс Белрив изнесе, предаде АФП. Според него обаче тази цифра ще продължава да расте. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.