Чушкопекът и остъкленият балкон са постиженията на българския бит..


БНТ прави кампания "Българските събития на 20 век". След научни открития и културни върхове, зрителите ще гласуват кое е най-голямото достижение в бита за последния век. И сред номинираните са: електричеството, автомобилът, почивката на море, софийското жителство, чушкопекът, остъкленият балкон и попфолкът.

Като се замисли човек - ами това наистина са постиженията на века. Защо все се сравняваме като нация със Западна Европа и Щатите? Що не се сравним с Третия свят? Ами тук хората имат течаща вода почти

навсякъде. Това е лукс за няколко милиарда души по света. Организаторите на кампанията са пропуснали и този важен елемент.
Много предвидливо попфолкът е включен в бита, а не в културните достижения. Иначе като нищо щеше да надмине в гласуването българските оперни гласове, които бяха класирани вече като номер 1 в тази област.

Кое наистина е най-голямото достижение в бита? Чушкопекът е един толкова дълбоко национален уред. Бива ли български дом без печени чушки? Тази национална традиция стана лесна и бърза с изобретяването на чушкопека. И малцина знаят кой е изобретателят - Велизар Стоилов, бившият зам.-кмет на София, преди това банкер. Като млад инженер в едно от социалистическите предприятия му хрумнало да измисли това устройство да облекчи домакините. За което получил награди навремето. И заслужено - истински търговски бум.

Ами автомобилът? Трябва да се уточни - руският автомобил - ладата, за която по времето на соц-а се чакаше ред 15 години. Панелен апартамент, лада, остъклен балкон и чушкопек на него - социалистическият идеал. И ладите продължават да вървят по пътищата на преклонна възраст от 30 години. И чушкопеците продължават да пекат чушки.

Остъкляването се разви с новите технологии от Пе-Ве-Це дограми и стъклопакети. Покрай ладите се появиха повече от милион коли втора употреба, внесени от Европа. И така София (с над милион регистрирани автомобила), надмина многократно Копенхаген (само с 90 000 регистрирани коли, но с 500 000 велосипеда). Да се чудиш дали българинът не е изпреварил по битови придобивки някои европейски държави.

С какво се развива битовият идеал на българина през 21 век? Руският 60-килограмов цветен телевизор е заменен с японски или корейски с плосък екран, акумулиращата печка е заменена с климатик, ладата - с 10-годишен фолксваген "Голф" или опел "Корса". Но българинът, разбира се, е недоволен.

Омразният някога Тато е станал симпатичен и заменилата го демокрация вече е намразена. Затова си избра нов Тато - Бойко Борисов, и чака той да "ни оправи". ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.