Нова трагедия в Русия..

След терористичното нападение срещу влака „Невски експрес”, в нощен клуб в руския град Перм избухна мощна експлозия. Официални представители на МИС на Русия са подчертали, че експлозията не е терористичен акт. Броят на жертвите на трагедията, разиграла се в резултат на пожар в нощен клуб в руския град Перм достигна 106 души. Това сочат данните на министерството на извънредните ситуации на Русия. Сред първите официални данни за причината за експлозията бе посочено неправилно боравене с пиротехнически изделия.


Агенция „Фокус”
Руската преса за трагедията в Перм (Агенция „Фокус”)


Президентът Дмитрий Медведев обяви 7 декември за Ден на национален траур в Русия и направи изявление по повод трагедията, разиграла се при пожара в нощен клуб в Перм, пише „Российская газета”.
По информация на РИА Новости, по време на извънредно заседание с министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу държавният глава изказал възмущение от безотговорността на собствениците на заведението. На свой ред министър Шойгу казал, че въпросният клуб е бил глобяван на два пъти - миналата година инспекторите констатирали 8 нарушения на правилата за противопожарна безопасност, а повторната проверка година по-късно, е била насрочена за понеделник – 7 декември.
„Предписания са били дадени, а те (собствениците) не са предприели нищо,” каза Медведев. Руският президент отбеляза, че собствениците на клуба „първо нямат нито разум, нито съвест. Второ, отношението им към случващото се е абсолютно безразлично... Даже са се втурнали да бягат. Необходимо е пълно наказание.”
По последни данни загиналите при пожара в дискотеката в Перм са 111 души.

Заместник-председателят на Съвета на Руската Федерация Александър Торшин предложи да се отмени свободната продажба на пиротехника в Русия и да се въведе държавен монопол върху нея. Основната версия за трагедията в град Перм е нарушаване на мерките за безопасност при боравене с пиротехника. Очевидци съобщават, че искра от фойерверките е попаднала на тавана, запалил се е открит проводник, след което огънят моментално се е разпространил по дървената декорация. В интервю за вестник „Взгляд” Торшин заяви, че в Русия хората не знаят как се борави с фойерверки и затова предложи те да бъдат забранени.
След пожара в нощния клуб „Куция кон” в руския град Перм са задържани още трима заподозрени в съпричастност към случилото се. По-рано бяха задържани двама души. В събота вечерта представителите на органите на реда съобщиха, че първичните следствени мероприятия са завършени. В неделя на роднините ще бъдат предадени телата на загиналите, съобщава вестник „Взгляд”. От своя страна изводи от трагедията се правят и в другите руски градове. В частност кметът на Москва Юрий Лужков реши да промени реда за провеждане на традиционните масови мероприятия. Той обеща да забрани използването на фойерверки и украшения с огън на масовите мероприятия в Москва. В руската столица ще бъде въведен особен контрол върху използването на пиротехника. Намерението на Лужков бе подкрепено и от заместник-председателя на Съвета на Федерацията Александър Торшин.

По последни данни в резултат на пожара в нощен клуб в град Перм са загинали 111 души, ранените са 126, отбелязва на страниците си „Коммерсант”.
През целия ден вчера болниците в Москва, Санкт Петербург и Челябинск приемаха десетки ранени. Панихидата за загиналите ще бъде отслужена в Перм в понеделник. Президентът Дмитрий Медведев подписа указ, с който обяви 7 декември за Ден на национален траур.
В Москва в националните институти „Вишневски” и „Склифовски” бяха настанени 30 пострадали. Повече от 30 души бяха хоспитализирани в Санкт Петербург в Института за спешна медицинска помощ „Джанелидзе” и Военномедицинската академия „Киров”. Трима души бяха изпратени в болница в Челябинск. В лечението на останалите московските специалисти ще помагат на колегите си в Перм чрез видеомост.
По оценка на лекарите 21 души са с изгаряния над 60%, а в реанимация се намират 17 души. Животът на повече от 20 пациенти се поддържа от медиците с помощта на апарат за изкуствено дишане. За шансовете за възстановяване при някои от пострадалите медиците могат да говорят едва след 4-5 денонощия. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.