Грипът "Брисбейн" настъпва в България, започна да поваля децата..


Заедно с подаръците и нашенците от чужбина Дядо Коледа доведе у нас и вируса "Брисбейн". Грипът вече поваля децата наред, алармираха педиатри в столицата. Заради празниците и висенето пред спешните кабинети малчуганите кръстиха новия грип "лош късмет".

Болните са предимно деца и млади хора, които страдат от ангина, обясни д-р Евгения Кехайова от ДКЦ 12 в квартал "Люлин 2". Само за 4 часа вчера през нейния кабинет бяха преминали 25 пациенти със средни и тежки възпаления на горните дихателни пътища, съобщава Стандарт.

Ангината е бактериална инфекция и се лекува с антибиотик за разлика от грипа, обясни семейната лекарка. През първите дни на ваканцията има и много деца с настинки, обясни колежката й д-р Надежда Виденова. Палавниците се обличат леко заради по-високите температури, изпотяват се и изстиват.

Болните трябва "да пазят къщата" поне три дни, в противен случай може да се стигне до пневмония или друго усложнение, предупреждава педиатърката.

През лекарските кабинети минават и болни от сезонния грип "Брисбейн", който според експерти ще се развихри най-силно в началото на януари. Като всяко вирусно заболяване началото е с висока температура, силна отпадналост и болки в мускулите и ставите. Приемът на антивирусен препарат до 48-ия час от първите симптоми стопира болестта, изтъкнаха джипита. За този вирус те предписват освен препаратите срещу свински грип тамифлу и реленца и ремантадин. Някои лекари пък наблягат на хомеопатичните лекарства.

Не предприемайте пътуване, ако не сте се излекували напълно, съветват лекарите. Студеното и влажно време може да се отрази лошо на още неукрепналия организъм. Вирусите се предават много лесно чрез кихане и кашляне, затова избягвайте контакти с болни и мийте по-често ръцете си със сапун, съветват още докторите. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.