Борисов е на път да направи пълна глупост..

actualno.com

Не е нужно министърът на земеделието Мирослав Найденов да иска разрешение от Съвета на министрите по земеделието за предоставянето на 116 млн. лв. премии на тютюнопроизводителите за реколта 2009, а премиерът не трябва да търси помощ и подкрепата от премиерите на европейските държави. Аз му казвам: „Г-н Борисов, не правете тази пълна глупост, не излагайте България пред Европа. ЕК ви е разрешила това плащане през 2007 г.”. Това каза на пресконференция депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.
Изплащането на премиите за тютюн за реколтата от тази година през следващата е предвидено и разрешено още през 2007 г. съгласно Списъка на съществуващите държавни помощи по смисъла на буквата „Б”, раздел 3, Приложение V от Акта за присъединяване към договора за присъединяване на Република България към ЕС. Тези помощи са действащи за 3-годишен период от 2007-2009 г. при условия и реда на тяхното ползване до присъединяването на страната към ЕС. В тази връзка процедурата за плащане на държавна помощ за тютюнопроизводителите предвижда с бюджета за 2010 г. да се изплати реколта 2009 г. и това е категорично и не подлежи на каквито и да е санкции или договаряне с ЕК, предаде агенция Фокус.

Министърът на земеделието за пореден път подвежда премиера, а също така и обществеността, че трябва специално разрешение на ЕС и Съвета на Европа за плащанията от бюджета за 2010 г., смятат от БСП.

Нинова посочи още, че Бюджет 2010 вече е приет окончателно на две четения в парламента и няма как да се изплатят 116 млн. лв., след като не са записани в бюджета, освен след неговата актуализация, а това правителството не предвижда.
„Така, че ако обичат, да не лъжат хората, че ще ги изплатят през април с пари от бюджета”, призова Нинова.

„Тъй като вероятно си дават сметка, че това няма как да стане, тръгват да търсят варианти и е лъжа да казват, че „Булгартабак – Холдинг” АД може да финансира тютюнопроизводителите. Това е последният пирон в ковчега на холдинга. Първо увеличихме драстично акциза на цигарите, което е удар по „Булгартабак”, второ – взеха им спестените и натрупаните пари по сметките, за да си подпомогнат бюджета и трето, сега обмислят как холдингът да финансира тютюнопроизводителите”, отбеляза Нинова.
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.