Полицаи рекетирали шофьори (ОБЗОР)


Разкриха организирана престъпна група от служители на МВР. Операцията е една от последните на вътрешното министерство и е свързана с престъпна група от служителите на реда от районното полицейско управление на град Бяла Слатина, съобщи на пресконференция вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Осем са задържаните служители от управлението в Бяла Слатина, участвали в групата. Операцията е започнала около преди месец от вътрешна сигурност на МВР и вчера е започнало задържането на служителите. При претърсвания са намерени 3600 патрона, металотърсач, незаконен радар, 500 акта за нарушение по пътищата, необработени в законноустановения срок. Служителите на МВР са рекетирали пътникопотока и са станали емблематични в района на Враца, каза министър Цветанов. Групата е функционирала доста дълго време.

Схемата действала като един строен организъм
Задържаните са спирали български и чуждестранни шофьори, осъществявали са контакт с тях, и им пишели актове незаконно. Актовете са били открити в домовете на задържаните. Около месец колегите от вътрешна сигурност са работили активно за разкриването на тази престъпна група, уточни Цветанов. Мощната престъпна схема от служители на МВР от Бяла Слатина за рекет при автотранспортни произшествия е функционирала като един строен организъм, каза Цветанов. В схемата са работили: началник на пътната полиция, младши автоконтрольори, оперативен работник и други служители. Системата е била затворена и се е подсигурявала. Взаимно служителите на МВР са се допълвали, за да може да функционира като един строен организъм. Гражданите са били спирани и директно полицаите са искали пари за извършени нарушения на пътя без абсолютно никакви задръжки, уточни Цветанов.
„Не мога да повярвам, че служителите на МВР участват и създават организирана престъпна група”, коментира Цветанов. Той обеща, че вътрешното ведомство ще бъде безкомпромисно към всеки, който не спазва закона. „Самият факт, че има осем задържани полицаи на територията на една областна дирекция, говори за липса на какъвто и да е контрол от областния директор на МВР. Не може хората да знаят, а директорът да не знае. Това е неговата компетентност – той да осъществява надлежен контрол към служителите и към съответните структурни звена в областта, за която отговаря”, коментира той.
Министърът бе категоричен, че подобни „метастази” в МВР трябва да бъдат отстранени. В сряда той ще направи работно посещение във Враца, Монтана и Видин.

Заловиха софиянец от кръга на Златко Баретата
Вчера при специализирана акция на Главна дирекция „Криминална полиция” е задържан 37- годишнен софиянец, който е свързан с една от мощните организирани групи, каза генералният комисар на МВР Калин Георгиев. Арестуваният е с инициали К.Т. На 24 април е бил обявен за общодържавно издирване. К.Т. е задържан от полицаите във Видин. В жилището му са намерени над 750 патрона от различен калибър, общо опасни вещества като димки, други пиротехнически средства, фалшиви документи за самоличност с негови снимки, подготвени за продължаване на укриването му от МВР.
Задържаният софиянец е бил от кръга на Златомир Иванов - Златко Баретата, стана ясно на пресконференция в МВР. В отговор на въпрос дали мъжът е част от групата на Баретата, генералният комисар на МВР Калин Георгиев каза: „Ориентировката ви е правилна”.
Калин Георгиев съобщи още и че днес по обед Главна дирекция „Криминална полиция” и по-конкретно служителите от отдела за борба с контрабандата са иззели над 10 000 кутии цигари без бандерол на територията на Велико Търново.

Заловиха наркопласьор, действал в района на Народния театър „Иван Вазов” в София
При разработка на сектор „Наркотици” към ГДБОП е заловен мъж, който на територията на градинката пред Народния театър „Иван Вазов” в София е разпространявал наркотици безпроблемно. Това каза на пресконференция вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Задържаният е изтърпяващ присъда на облекчен режим, като през деня е извеждан от Казичане, където излежавал присъдата си за тежко пътнотранспортно произшествие.
Слез извършен обиск в дома му са открити 700 грама амфетамин и 60 грама кокаин, както и голямо количество пари, каза министър Цветанов.
„За нас е недопустимо хора, които излежават какъвто и да било вид присъди да участват и да са част от организираните престъпни групи, защото смятам, че когато някой изтърпява своето наказание, той трябва да бъде там, където му е мястото”, коментира той. Скандалното е, че задържаният е бил ползван като охрана или помощен персонал за Министерство на правосъдието. За случая ще бъде информиран министърът на правосъдието, за да се затегне режима за всички, които изтърпяват леки присъди. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.