Брюксел ни похвали за борбата с корупцията

Снимка http://www.svobodata.com

Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс дойде на специално посещение в България преди изборите, за да изрази подкрепата си за ГЕРБ.

Европейската комисия е убедена, че новото правителство вече работи срещу корупцията и организираната престъпност. Това е причината да възстанови преди дни плащанията за селските стопани по САПАРД, обяви вчера председателят на ЕНП Вилфред Мартенс. Той подчерта, че европейските партии очакват сигнал от София, че промяната вече се случва. Освен това перспективите за връщане на доверието на Брюксел са положителни. Като добър знак към ЕС Мартенс посочи избора на Маргарита Попова за министър на правосъдието.

Първото посещение на правителството на Бойко Борисов донесе добри новини. Делегацията ни е поискала удължаване на срока за някои проекти по ИСПА с между 1 и 2 години и е получила уверения, че може да очаква гъвкав подход от страна на ЕК за спрените пари, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев. Рисковите проекти за приключване до края на 2010 г. са девет. "Нашето послание е, че не разглеждаме оперативните програми като начин на харчене на пари и провеждане на поръчки неясно с какви цели. Точно обратното, концентрираме целия ресурс на програмите за изпълнение на национални цели, за постигане на максимален ефект с максимални средства", обобщи екоминистърът Нона Караджова.

"Единно мнение", "адмирации", "оптимизъм", "пълно разбиране", "говорим на един език" бяха ключовите фрази, които министрите Плевнелиев, Караджова и Трайков повтаряха след срещата си с комисарите по регионалната политика Павел Самецки, по предприемачеството и индустрията Гюнтер Ферхойген и с директора на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер. Те отчетоха, че най-важна е добрата комуникация с Брюксел.

Има консенсус във висшите нива на ЕК да ни бъдат отпуснати допълнителни 300 млн. евро компенсации за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" и вероятно до месец ще е ясно дали ще получим крупната сума, обяви енергийният министър Трайчо Трайков след среща с директора на Генерална дирекция "Транспорт и енергетика Матиас Руте. Въпросът е, че между 2005 г. и началото на 2009 г. не е правено нищо по въпроса. Заради финансовата криза нещата са вече доста трудни, подчерта той. В момента се търси бюджетно решение. За късния следобед вчера бяха планирани срещи на премиера Бойко Борисов с шефа на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер, с председателя на ЕНП Вилфред Мартенс и с шефа на групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол.

monitor.bg


......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.