Кораб ковчег почерни България..

15 наши екскурзианти намериха смъртта си в Охридското езеро



За по-малко от 15 минути корабът "Илинден" бил на 7 метра под водата
ФОТО БГНЕС
Милена Минчева
Виктор Леви, наши пратеници в Охрид

Корабът се люшна рязко и всички се изсипахме във водата. Малцина започнаха да плуват, други се вкопчиха в плаващи парчета, а някои само пищяха отчаяно. Това разказа Иван, един от оцелелите българи на кораба ковчег "Илинден".
15 нашенци намериха смъртта си в Охридското езеро в събота, където дойдоха на екскурзия. Трагедията се разигра около 12 ч българско време. Нашите туристи се качили на "Илинден" и потеглили към манастира "Св. Наум". На 200-300 метра от брега корабът изведнъж започнал да лъкатуши, направил рязък завой надясно и се обърнал. "Всичко стана просто за броени секунди. Както снимахме и се смеехме, изведнъж се оказахме във водата. Аз не мога да плувам и до последно се държах за перилата", разказа още Иван. Според очевидци "Илинден" изчезнал под водата за 15 минути. Първи на помощ се притекли две други туристически лодки. Летуващи в близкия къмпинг "Елешец" също се хвърлили веднага с моторници да вадят бедстващите българи. "Наоколо се носеха дрехи, чехли, багаж. Докато вадехме живите, започнаха да изплуват и трупове", разказаха потресени спасители. В продължение на часове те вадеха и нареждаха извадените удавници на мостика на хотел "Метропол". Сигналът за трагедията бил подаден в полицията от летовници в ресторант "Два бисера", близо до плажа Лагадин на Охридското езеро. Веднага към мястото на инцидента тръгнали голям брой медицински екипи от Охрид. Французин успял да заснеме потъването на кораба. Кадрите бяха разгледани подробно от местните полицаи, които веднага започнаха разследване.
55-мата българи на борда били от Пирдоп, Челопеч и село Антон. Платили 150 лева за тридневна екскурзия. За да се повозят на кораба, платили по 5 евро. Никой не им казал колко стара е гемията. На въпроса дали не са прекалено много хората на борда, местните ги успокоили, че "лодките така си плават от години".
Според македонското МВР на корабчето е имало общо 73 души, макар капацитетът му да е бил едва за 45 души.
Заради драмата премиерът Бойко Борисов прати правителствения самолет Ту-154 в Охрид да прибере оцелелите. С машината в Македония пристигнаха и екипи от лекари от Военномедицинска академия - хирурзи, кардиолози, анестезиолози, травматолози, психолози, както и медицински сестри. Военният самолет "Спартан" още по обяд бе готов да излети, за да прибере телата на загиналите.
Екипът на "Стандарт" се срещна с оцелелите българи. Около 40 от тях бяха настанени в приемна къща на улица "Делян войвода" 116. Повечето бяха в шок и трудно връзваха няколко изречения. "Беше страшно, чудо е, че сме живи", повтаряха спасените нашенци. В 18 ч при тях дойде зам.-министърът на външните работи Марин Райков. Екип от Военномедицинска академия промиваше с риванол краката и ръцете на някои от пострадалите в приемната къща. В това време здравният министър Божидар Нанев бе в болницата в Охрид, където бяха настанени по-сериозно ранените туристи. До последно бройката на жертвите се уточняваше. В един момент агенциите предаваха за 22 загинали и от 13 до 18 намерени трупа. Двама от общо 54-те екскурзианти са решили да не ходят до манастира в Свети Наум и затова са останали в хотела, стана ясно по-късно. Плъзна и слух, че групата е от Пловдив, който впоследствие бе опроверган. Подобен инцидент се случва за първи път на Охридското езеро, което се посещава от 100 000 туристи годишно, уточни за "Стандарт" кореспондентът на ЕФЕ в Македония Иван Блажевски.
Корабът не се е разцепил, а е потънал цял. Понеже ваденето му ще бъде много трудно, водолази ще търсят причините за внезапното обръщане на "Илинден", предадоха още македонските агенции.

Куна и Нонко празнуваха сватба

Най-малката община у нас - Антон, даде най-много жертви


Една от най-малките общини в Софийско - Антон, даде най-много жертви при трагедията с потъналия кораб в Охридското езеро. През целия ден в селото напрегнато очакваха информация за близките и роднините си. Първият официален списък на жертвите, излязъл след 18,30 часа, показа, че от идентифицираните към този момент 8 са антончани. Това са Георги Метанов, Куна Маджарова, Тодор Стаменов, Славка Иванова, Мария Димитрова, Нонко Маджаров, Гина Георгиева и Лушка Георгиева. Куна и Нонко бяха съпрузи. Тръгнаха на тази екскурзия заедно, канеха ме и мен да отида, плачеше на площада в селото приятелката им Мария Арсова. В дома на дъщерята на възрастното семейство нямаше никой след трагедията. Дете сираче пък остави след себе си Мария Димитрова. Жената е 35-годишна, съвсем млада, заяви потъналият в скръб кмет на Антон Стоян Гарчев. С две мънички деца е и Лушка Георгиева. От кметството допълниха, че хлапетата са пътували с майка си на фаталната екскурзия, но въпреки това са оцелели. Местните хора разказаха, че фирмата организатор на черното пътуване "Клюнчев" ЕООД записвала кандидатите и в местния пенсионерски клуб. Цената бе 150 лева, на повечето хора им се видя прилично, разказаха местните. Възрастните хора решили, че парите са малко, и с охота дали левчетата от пенсията за разходката до Македония. Минути след обявяването на черния списък над общината в селото падна черен флаг. Кметът беше категоричен, че ще бъде обявен тридневен траур. По наша информация 16-17 души от Антон са заминали. Поне половината ще се върнат в ковчег, каза още кметът.
Теодора Йолчева
standartnews.com
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.