Докторка спасила трима от удавяне..


В понеделник и вторник в град Пирдоп са се стягали да празнуват 190-годишнината на местния храм "Свето Успение Богородично". За случая в градчето дори е трябвало да пристигнат част от мощите на Мария Магдалена. Вместо това обаче местните се стягат да посрещнат телата на загиналите при трагедията в Охридското езеро свои съграждани. Колко от заминалите на екскурзия в Македония ще се върнат живи и колко в ковчег в Пирдоп, обаче никой не знаеше до късните часове на вчерашния ден.

Пътуването до Охрид било организирано от фирма, която от години извършвала превози в района - "Клюнчев" ЕООД. Именно по автобусите на фирмата била разлепена и офертата за екскурзия до македонския град. На 3-дневната разходка потеглила и голяма група служители от местната болница. Цял ден вчера кметицата на Пирдоп Антоанета Илиева се опитваше да получи информация за съгражданите си. Ние сме толкова малък град, че ако 14 души са загинали, това буквално означава, че в града няма да остане семейство, което да не е почернено от трагедията, заяви Илиева. Информация за живи и загинали обаче липсваше. Единствените данни, достигнали до Пирдоп от мястото на трагедията, били дадени по телефона от местното джипи д-р Десислава Толинова. Лекарката пътувала заедно със свои колежки медицински сестри. Тя успяла да се свърже с брат си и мимоходом казала имената на няколко от оцелелите, които виждала около себе си. Заедно с друга от оцелелите - Красимира Сараджова, оказвали първа помощ на измъкнатите на суша. Докторката разказала на близките си, че всички млади хора успели да се доберат до пояси или дъски и така да изчакат пристигането на спасителните лодки. Възрастните обаче не могли да се справят и потънали във водата.
Дъщеря ми е добра плувкиня, заяви бащата на д-р Толинова - Димитър. Като по чудо, въпреки че не може да плува, се спасил и Иван Сараджов. Мъжът потъвал няколко пъти под водата, но съпругата му, медицинската сестра Красимира успяла да му подаде спасителен пояс, за който самата тя се държала. Поясът донесъл спасението и на още три жени. Дори и с живите обаче в късните часове на деня престава да има връзка. Част от хората били с изключени телефони заради разпит в полицията, където давали показания какво се е случило. Друга част пък били толкова натъпкани с успокоителни, че не можели да разговарят, разказаха от общината в Пирдоп.

на снимката д-р Десислава Толинова ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.