БГ лютеницата made in China..


Едва 30% от суровините в консервите са родни


Националният символ - лютеницата, се прави от китайско доматено пюре и турски чушки. Картофите ни са германски, а грахът - унгарски. Едва 30% от суровините в консервите ни са български, съобщи Илия Кафеджиев, заместник-директор на Института по консервна промишленост. Почти 100% от доматите за обработка се внасят отвън. За производството на 1 тон пюре са необходими 6 тона домати и затова българските предприятия предпочитат вносни или направо внасят готово пюре, най-често от Китай. Едва 20% от чушките в буркани са родно производство, останалите са внос от южната ни съседка и Македония. От Турция идват и краставиците. Единствено патладжаните са български, каза Кафеджиев. Предприятието ни в Ямбол е изнесло 1000 тона сушен лук за Япония, но и той е внесен от Македония.
Причината за загиването на родното производство са по-ниските цени на вноса. Пиперът влиза у нас по 32 евроцента, докато българският струва 0,82 лв. Вносните домати са по 0,15 лв., а нашите струват не по-малко от 0,25 лв. Турските краставици са по 34 евро цента, а българските - по 0,80- 0,90 лв. Причина за дъмпинга е, че в чужбина се произвежда в промишлени мащаби - с машини се обработват хиляди декари земя, докато тук всеки стопанин си копае с мотичката, заяви Кафеджиев.
Стела Радева ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.