Новата ваксина идва от есента

Лекарството не отключва коварния синдром Гилен-Баре, успокояват наши невролозие


Ваксината срещу свински грип убива. A тамифлу предизвиква кошмари и повръщане при децата. Тревожната новина хвръли Острова в паника. А истерията бързо минава границите и вече тресе и българите. От поверителни писма на Държавната агенция за здравна защита във Великобритания до 600 невролози стана ясно, че има опасения, че ваксината срещу свински грип може да отключи синдрома на Гилен-Баре (GBS). Коварната болест поразява нервите и те не предават правилно импулси до мускулите. Резултатът - парализа на крайниците и на дихателната система. И смърт.
Убива или помага ваксината срещу свински грип? И има ли риск за живота и здравето на около 300-те хиляди българи, които ще бъдат имунизирани с нея приоритетно? "Категорично не", успокояват топспециалистите у нас.

Свинският грип паникьоса доста нашенци
Фото Булфото
Няма място за паника, категорична е доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология към МЗ. "При нас не е постъпила официална информация, че имунизацията срещу свински грип крие риск", обяснява топспециалистът. Ваксината все още се тества и всички подобни слухове не се опират на фактите, единодушни са здравните експерти в България. Според доц. Кожухарова паниката е излишна и когато става дума за противогрипния препарат тамифлу. "Всяко лекарство дава минимални странични ефекти", епидемиологът. Но изводи, че тамифлу вреди на децата, не могат да се правят.
"Няма доказателства, че ваксините отключват синдрома Гилен-Баре", успокоява и доц. Иво Райчев, шеф на Пета клиника по неврология в Специализираната болница за по неврология и психиатрия "Свети Наум" в София. Доцентът обяснява, че от години лекари се съмняват, че именно вирус предизвиква смъртоносната болест. Такъв обаче засега не е изолиран. "Няма доказателства, че синдромът се отключва и след имунизация", категоричен е доц. Райчев. Неврологът обяснява, че понякога възпалението на гръбначния мозък, причинено от ваксинация, се бърка с Гилен-Баре. Иначе доц. Райчев не крие, че имунизациите могат да доведат до неврологични проблеми. Особено при малчуганите. "При няколко на хиляда деца се сблъскваме с този проблем", признава неврологът. Мъничетата най-често получават енцефалит или миелит. "Ваксините обикновено поразяват главния, гръбначния или малкия мозък", уточнява неврологът доц. Иво Райчев. Според наши доктори истерията с новата ваксина е по-скоро поредната битка на фармацевтични акули. Когато някой открие нов препарат, лобитата започват свирепа война за пазара, казват хора от кухнята.
Започне ли да се продава официално, ваксината ще бъде внесена и у нас. Полицаи, пожарникари, лекари, строители, ВиК служители, учители и хронично болни българи ще се имунизират безплатно срещу свинския грип през есента. Бременните и малките деца също влизат в рисковата група, изтъкна преди дни главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. И допълни, че още няма официално указание дали децата задължително да се ваксинират. Поставянето на инжекциите ще става на два пъти през 3 седмици, обясни д-р Тенев. За разлика от Великобритания България не е сред страните, които побързаха да сключат договори с фармацевтите за огромно количество ваксини. "Дори и да подпишем договор, няма да получим дозите преди края на 2010 г.", изтъкна тогава експертът. И други страни в Евросъюза са в същата ситуация. Затова Европейската комисия ще свика специален форум, чиято цел е всички страни от ЕС да получат определени количества от ценните предпазващи инжекции. Еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу е изпратила официално писмо, с което кани България да участва с предстояща среща на здравни експерти от страните членки. Преди това трябва да се сформира Национален пандемичен комитет, който да определи колко дози ще бъдат необходими на България. Минималното количество, което трябва да закупим, е около 300 000 бройки, а оптималното - 1 милион, обясняват експертите. Ваксината срещу свински грип няма да се продава свободно в аптечната мрежа, а ще се раздаде в 28-те районни инспекции по опазване и контрол на общественото здраве страната (РИОКОЗ).
Румяна Милева
Лора Симеонова ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.