300 лв глоба, ако ходите без лична карта..


Глоба до три стотачки дебне всеки, който се окаже без документи за самоличност при проверка. Или пък не ги представи на органите на реда. Всеки представител на полицията има право да изиска удостоверяване на самоличността с документ. Това предупреждава главен инспектор Олег Банкин от Охранителна полиция, пише "Стандарт".Полицейският шеф дава ценни указания за гражданите. Според него е несъстоятелно оправданието на хората, че от страха да не бъдат обрани от джебчии, повечето не носят в себе си дори личните си карти.

В тази връзка Банкин съветва притесняващите се от отмъкване на документите да си приспособят калъф за документи и пари, който с конец и безопасна игла да бъде закопчан към дрехите. Правилното съхранение и опазването на документите за самоличност е персонална отговорност на всеки, отсича Банкин.

Ако някой загуби личната си карта или пък бъде обран, трябва по най-бързия начин да сигнализира за това в полицията. Временно се дава бележка за изгубен или откраднат документ, припомня процедурата охранителният началник.

Законът у нас вече позволява и да спестим носенето на всичките лични документи. Съществува алтернатива, според която може да се удостовери самоличността с шофьорска книжка и/или задграничен паспорт. Тежко му се пише обаче на лице, което не носи в себе си никакъв документ за самоличност. Може да се наложи дори да бъде отведено за справка в полицията и даже да му бъдат взети отпечатъци.

Съществува възможност, ако сте с още някого и нямате документ за самоличност, другият човек да гарантира за вас. Тогава обаче и гарантиращият се проверява и той задължително трябва да има лична карта, паспорт или шофьорска книжка, обяснява и тази процедура Банкин. Невъзможно е човек без документ да гарантира самоличността на друг без документ.

Главният инспектор припомня още, че ако загубите или унищожите документ за самоличност, глобата е от 20 до 150 лева. Ако сте жертва пък на джебчии, трябва да посетите най-близкото до инцидента РПУ, където се дават пълни обяснения за случилото се. Съветът му обаче е да не се лъже, когато един документ е изгубен или унищожен поради небрежност с довода, че е бил откраднат, тъй като в тези случаи може да има определени последици.

Контрольорите от градския транспорт също могат да поискат лична карта, за да съставят акт на нередовен пътник. В тези случаи обаче всеки може да поиска от служителя на градския транспорт да се легитимира с всички нужни документи, а дори и да отиде с него до управлението, за да се докаже дали това не е контрольор-менте, напомня Банкин.

Припомняме, че миналата нощ трима души - мъж и две жени, отказаха да се легитимират на служителите на реда пред столичния клуб "Червило", след което дори нападнаха ръкопашно полицаи. Тримата в момента продължават да са в ареста, информира ьctualno.com. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.