Пет държави удариха Кадафи!

Коалиция от пет държави започна атаки срещу силите на Муамар Кадафи в Либия и различни цели, включително системите за противовъздушна отбрана, съобщи "Ройтерс".
САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Канада нанасят удари по средиземноморския бряг, съобщи високопоставен източник от американската армия. Целта на операцията, наречена "Зората на Одисей" (Odyssey Dawn), е да сломи въздушната отбрана на Кадафи, обяви източникът от Пентагона.
Френски самолети първи атакуваха четири цели край източния град Бенгази.
Няколко часа по-късно американците се включиха с изстрелването на крилати ракети "Томахоук" срещу обекти край Триполи и Мисрата. Според Си Ен Ен са били изстреляни над 110 ракети и са поразени поне 20 цели, основно по брега в западната част на страната. Атакувани са зенитни ракетни установки на Кадафи и целта е да се създаде подходяща среда за прилагане на зоната, забранена за полети. На този етап над Либия няма американски самолети.
"Това е само първата от няколко фази на операцията", заяви вицеадмирал Уилям Гортни на пресконференция в Пентагона,
Британски подводници също са изстреляли ракети по цели в Либия. Бойни самолети на Великобритания вече действат в небето над страната, съобщи по-рано премиерът Дейвид Камерън.
Други държави като Дания и Норвегия, които предоставиха свои самолети, засега не са част от операцията.
Според "Ройтерс" коалицията разполага с около 25 кораба и подводници в Средиземно море, част от тях - непосредствено до Либия.
"Американците са в авангарда на операцията, но в нея на този етап не участват американски самолети. Целта ни е да спрем атаките на Кадафи срещу либийци и да унищожим способността му да попречи на зоната, забранена за полети," добавя американският източник на "Ройтерс". "Разполагаме с крилати ракети, средства за електронна борба и можем бързо да ликвидираме либийската въздушна защита", посочва той. Според него, международната операция в момента се координира от командването на американските части за района на Африка.
В първите часове поне не се предвиждат повече удари в района на столицата на опозицията - едномилионният град Бенгази.

В началото на ударите бе съобщено, че координационният център още се изгражда, но не се посочваше кой е той. Предполагаше се, че ще е в Париж, а после Италия предложи това да се прави от командванетона НАТО в Неапол.

Испания също се включва в операцията, но засега не и в активната й фаза. Според премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро за ударите и налагането на зона, забранена за полети, се предоставят 2 испански бази, летяща цистерна "Боинг" 707, подводница, фрегата и разузнавателен самолет.

"Ройтерс" съобщава, че хиляди либийци са се струпали в събота като жив щит около тежко охраняваната резиденция на Муамар Кадафи, за да го защитят от евентуални въздушни удари.
Източник: Дневник
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.