Закриват старческите домове

По три старчески дома да се закриват на година, предвижда Визия за деинституционализация на възрастните, разработена от Агенцията за социално подпомагане. Старческите домове ще бъдат замествани с нов тип жилища или социални услуги в общността, както това се планира и за домовете за деца.

Веднага след Нова година документът ще бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това ще бъде разгледан, вече като програма, от Министерския съвет, поясни шефът на агенцията Ивайло Иванов. В момента 4440 човека са настанени в 56 дома, като 13 от тях са заделени за старците с деменция, 28 за хората с умствена изостаналост и 15 - за психични разстройства. Листата на чакащите с деменция надхвърля 600, а общо 1200 човека се надяват на място в един от трите вида заведения. Крайната цел на програмата обаче е домовете да се закрият постепенно и да бъдат заместени от нови,

значително по-хуманни и съвременни форми на помощ

твърди Ивайло Иванов. Процесът ще започне още през 2011 г., но все още не е ясно кога ще завърши.

В момента бюджетът на домовете за възрастни е над 21 млн. лв, а годишната издръжка на всеки обитател варира от 6000 до 7100 лв, като държавата прибира 70% от неговата пенсия.

Близо 25 на сто от хората поне веднъж през живота си преживяват психично заболяване, показва световната статистика. У нас с диагноза „деменция са 100 000 човека. Но според проф. Лъчезар Трайков от Александровска болница обикновено 7,5% от населението страда от различните й форми. Със застаряването на нацията проблемът ще стане особено остър, твърди той.

Деинституционализацията ще бъде финансирана от ОП „Човешки ресурси и „Регионално развитие, както и по Програмата за развитие на селските райони, която разпределя над 412 млн. евро.

Всеки един обитател на дома преди да бъде изведен от него,

ще има осигурено място

в новите защитени, преходни или наблюдавани жилища. Персоналът също трябва да бъде допълнително обучен, за да предлага необходимите грижи в общността, предвижда визията.

АСП предлага също социалните услуги вече да се финансират на принципа „ парите следват човека.Така държавата няма да изсипва средствата в домовете, а ще ги дава в подкрепа на конкретните семейства и самите хора./Monitor/СОНЯ АНГЕЛОВА ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.