Депутатите разглеждат промени в Закона за здравето

София. Депутатите разглеждат промени в Закона за здравето, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Промените предвиждат обединяване на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването – регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве и регионалните центрове по здравеопазване. По този начин държавната здравна политика на територията на всяка област се предвижда да се организира и осъществява от една държавна институция – регионална здравна инспекция.
Законопроектът предвижда промени, свързани с медицинското образование, упражняването на медицинската професия и извършването на медицински научни изследвания. Предвижда се и създаване на единен регистър на медицинските специалисти в страната.Урежда се статутът на професията „лекарски асистент”, която ще се упражнява от лица, придобили висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър” от професионално направление „Медицина”, или от фелдшери с висше или средно образование, които са практикували медицинска професия.
Законопроектът регламентира контролни правомощия на министъра на здравеопазването, свързани с дейностите по планиране и провеждане на обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Законопроектът предвижда възможност за предоставяне на тела на починали лица за целите на обучението на студенти, докторанти и специализанти. С промените се въвежда забрана на територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ, което не е държавно или общинско.
Цветомира ГЕОРГИЕВА ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.