Министър Трайков уволни за часове трима висши чиновници

Само за два дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков направи три кадрови смени - с постовете си се разделиха зам.-министърът с ресор енергетика Мая Христова, директорът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков и шефът на държавната фирма "Ел Би Булгарикум" Христо Юнгарев.

Официални мотиви за освобождаването на тримата не бяха посочени, извън стандартните "нужда от по-ефективна работа". От правителственото прессъобщение за уволнението на Христова става ясно, че Трайков е обосновал смяната с "необходимостта от по-ефективна работа в ресор "Енергетика" както по отношение на концептуалните стратегически задачи като енергийната стратегия и политиката в сектора на възобновяемите енергийни източници, така и в организацията на енергийните дружества".

Христова е шеф и на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който обединява държавните компании.
Преди седмица стана ясно, че има сериозно забавяне в изготвянето на националния план за възобновяемите енергийни източници, за който отговаря Христова.

Той трябва да бъде изпратен до края на юни за одобрение в Европейската комисия. Министърът на околната среда Нона Караджова обаче съобщи, че тепърва ще се прави екооценка на плана, която ще отнеме най-малко 2-3 месеца. Така България ще поиска от ЕС да го изпрати в настоящия вариант, за да се спази срокът, а след това оценката към него.

Нееднократно пък премиерът Бойко Борисов и Трайчо Трайков са заявявали, че БЕХ трябва да бъде закрит. Все още обаче не е съобщено как ще се случи това. Според неофициална информация на Мая Христова е предложено да остане начело на холдинга и да работи за преструктурирането му.

"Попитайте Трайков, това е част от неговите реформи, които виждате, че там се извършват с оглед на цялото преструктуриране на сектора, така че аз нямам какво да добавя. Винаги така се казва: да се оптимизира, да се увеличи... Какво да кажат? Дори не искам да го коментирам", каза часове след уволнението си в четвъртък Христова пред радио "Дарик".

"В държавната енергетика е необходимо да има оптимална сплав от работата на хора, които са едновременно компетентни и честни и са съгласни да го правят за малко пари", коментира вчера пред БНР Трайков освобождаването на Христова и Ерменков.

В края на май между Трайков и Христова възникна спор заради очакваните дивиденти от електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, които държавата си поиска изненадващо. Тогава Христова заяви, че правителството може да получи до 150 млн. лв. под формата на дивидент за минали години.

В същото време Трайков обясни, че в най-добрия случай министерството ще получи пари само за 2009 г., при това като едноцифрен брой милиони. Задочен спор между двамата възникна и при изясняването на бъдещето на енергийните дружества. По думите на Христова големите пакети от тях няма да бъдат предлагани на борсата, докато Трайков защитава обратната теза.

"Специално за г-жа Христова, тя има много силни качества, които ще се радвам и в бъдеще да можем да използваме по по-фокусиран начин в областта на корпоративното управление на държавния енергиен сектор", каза Трайков вчера.

По повод на уволнението на Таско Ерменков министърът обясни, че е дал шанс на агенцията да даде признак, че съществува, но това не се е случило. Самият Ерменков пък съобщи, че "отстраняването му е дошло изненадващо късно", имайки предвид "политическите различия между  него и управляващото мнозинство".

Той беше назначен на поста още от кабинета "Сакскобургготски". Поста на Ерменков временно ще заеме Кольо Колев, който към момента е директор на дирекция "Енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници" в агенцията.

Късно в петък беше отстранен и един от членовете на държавното дружество "Ел Би Булгарикум" Христо Юнгарев. С решение на общото събрание на компанията на неговото място дойде Венцислав Георгиев.

Фирмата е единствената, която притежава уникалния бацил за българското кисело мляко. "Ти имаш монопол в износа на продукт, който е в основата на 40% от пазара на кисело мляко в Япония и Корея, които са огромни пазари, а си на минимална печалба. Това не е приемливо и не е нормално", обясни Трайков смяната.

Ден преди това министърът на транспорта Александър Цветков освободи директора на пощите Милен Керемедчиев, като официалният мотив беше "взаимно съгласие". Беше сменен и бордът на пристанище Бургас. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.