Вулканичната пепел се превърна в стъкло в двигателя на натовски изтребител..

При полет в Европа двигателят на натовски изтребител-бомбардировач Ф-16 е бил засегнат от прашния облак, причинен от вулкана в Исландия, което може да създаде сериозни проблеми за военната структура на алианса, посочи високопоставен американски служител.

В двигателя на един Ф-16 е констатиран процес на превръщане на вулканичната пепел в стъкло, но все пак до инцидент не се е стигнало, заяви този източник пред журналисти в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

Вулканичната пепел може да се превърне в стъкло при високи температури, какъвто е случаят с двигателя на този самолет. "Това е много, много сериозен проблем, който скоро може да се отрази на военния капацитет на алианса", отбеляза той и добави, че затварянето на въздушното пространство е напълно основателно.

Източникът уточни още, че мащабът на сегашните въздушни маневри в САЩ бил ограничен, докато бъде проучен ефектът от прашния облак там, съобщи Vesti.bg. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.