Гуша за 700 000 лв. направили съветници на Станишев..


Приемането на страната ни в Евросъюза и честването на 100 години от обявяване на независимостта на България е излязло твърде солено на данъкоплатците у нас. За сметка на това хора от политическия кабинет на бившия министър-председател Сергей Станишев са подписали граждански договори, които са им гарантирали допълнителни 700 хил. лв.
Завесата на това престъпление вдигна депутатът от „Атака" Венцислав Лаков. 

„Тържества не видях много, но знам, че в момента в мазето на Министерския съвет има стотици стикери, шапки и тениски с логото „100 години независима България", обясни той. „Зимникът на властта е пълен и със 17 569 знамена с дълги дръжки. Ако искате, мога да ви заведа да ги видите", допълни премиерът Борисов. В подземията на „Дондуков" 1 захвърлените рекламни материали са за над 150 бона.

Сред най-нагушените е скандалният бивш шеф  на държавното дружество „Информационно обслужване" Азер Меликов. Той участвал в комисията за обществените поръчки по комуникационната стратегия на МС, чиито членове прибирали годишно за дейността си допълнително между 10 и 14 бона. През 2007 г. Меликов лапнал почти 3 хиляди. Оказало се, че от 160 хил. стикера едва 10 хил. са раздадени. При флашките с памет положението било още по-отчайващо. Всичките доставени 2000 бройки, които са ужилили бюджета с 34 бона, се намирали още на „Дондуков" 1.

Документацията сочи, че за изработването им фирмата „Нойзи дизайн и реклама" е прибрала почти 270 бона. Дружеството „Витамин арт" пък намазало 232 хиляди за почетни карти по случай 100-годишнината от събитието. Друга справка сочи, че за периода от 2006 до 2008 г. стратегията, включваща изграждането на положителен облик на страната ни, е глътнала над 3,5 млн. лв. Средствата разпределяла тогавашната говорителка на Станишев Таня Джаджева. Така например дружеството „Дрийм Тийм Прадакшън" е взело 1 705 200 лв. за производство на тв поредица при средна цена на епизод между 65 и 70 хил. лв. Реалната стойност на клиповете била между 3 и 5 хил. лв. Така хазната на практика била ощетена десетократно. Справка в ДАКСИ показа, че фирмата е собственост на небезизвестния сценарист Евтим Милошев и още по-популярния от него актьор Любо Нейков. За други инициативи също са изваждани средства от бюджета - 777 600 лв. са преведени за поредицата „Урок по родолюбие", отново на компанията „Дрийм Тийм Продъкшън".

От парите, отделени за продуцентската къща на Евтим Милошев и Любомир Нейков, 835 хил. лв. са отишли за 12 епизода на „Операция Слава", която водеше Росен Петров. bTV е прибрала от бюджетните пари 193 бона, Нова тв - 188 хиляди, Дарик радио е получило 180 хиляди, а БНТ - 185 000 лв. Най-много са дадени на информационна агенция „Фокус" - 360 хил. лв. Най-ниската цена за отразяване на Деня на независимостта пък е 150 000 лв., делнати за БНР.

Конкурсът за 3 млн. лв., раздадени на електронните медии за т. нар. патриотични предавания, свързани с годишнината от Независимостта, е обявен чак в началото на 2009 г., припомниха депутати. Победител е фирма, свързана с Любомир Павлов. За емблематичния мач на шахматиста Веселин Топалов срещу „Великите сили" са платени други 42 бона. Данните в архивите на Агенцията по обществените поръчки пък сочат, че PR агенцията АПРА е прибрала почти 2,4 милиона за информационната кампания за подобряването на имиджа на България чрез родни и чужди медии и отбелязването на кръглата годишнина от Независимостта.

Австрийският лобист Петер Хохегер, който е разследван в страната си за укриване на данъци, е получил 2 244 124 лв. за утвърждаването на положителен образ на България в Евросъюза. ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.