Държавата ще преследва "необяснимото богатство" над 60 000 лв. ..

 Държавата ще преследва "необяснимо богатство" на българските граждани на стойност над 60 000 лева без да е необходима влязла в сила осъдителна присъда, дори и без да има образувано наказателно дело. Това гласи представеният в сряда проект на нов Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Другата седмица проектът влиза в Министерския съвет. След като бъде приет в парламента, законът трябва да бъде приложен и спрямо висящите производства за 480 милиона лева, без да се чакат осъдителни присъди по тях. Комисията за отнемане на престъпното имущество, известна като Комисията "Кушлев" по името на председателя си, ще може директно да предяви пред съда исканията си спрямо "необяснимо" обогатилите се.
"В няколко поредни доклада на Европейската комисия се сочи нарастващото място на необяснимото богатство и невъзможността на държавата да се справи с него. Този проблем е и обществен приоритет", мотивира новия закон Росен Кожухаров, шеф на дирекция "Механизъм за сътрудничество и оценка" в Министерството на правосъдието (МП).
Сегашният закон дава право на държавата да отнема имущество на лицата само при влязла в сила осъдителна присъда и изрично доказване в последващо дело, че то е придобито в следствие на извършеното престъпление.
Новите процедури ще дадат възможност на Комисията "Кушлев" да започва производство за отнемане на имущество и без да има констатирано престъпление. Законът не предвижда имунитет за определени държавни служители.
Проектът е базиран на основното допускане, че щом произходът на придобитите материални облаги не може да бъде обяснен, те най-вероятно са придобити от незаконна дейност, обясниха от МП.
Заподозреният в натрупване на незаконно имущество ще трябва да докаже произхода му и ако не е в състояние, Комисията ще прави искане за отнемане на незаконно придобитото "за разликата над 60 000 лв." – без да е обвързана с наказателно производство и присъда.
Разширява се и кръгът на престъпленията, при които прокуратурата е длъжна да сезира Комисията "Кошлев" – към тях се прибавят митническите престъпления, престъпленията по служба и др., които в някои случаи се наказват единствено с глоба и не се водят за престъпления.
МВР, прокуратурата, данъчните, митническите служби и комисиите за установяване на конфликт на интереси ще бъдат задължени да уведомяват Комисията "Кушлев" за всички проверки, при които са открили нарушения или са образувани досъдебни производства. Това трябва да провокира и незабавна проверка за незаконно придобито имущество. В рамките на производството Комисията ще има право да проверява и доходите на семействата на лицата, които са станалите повод за разследването.
Сигнали за "необяснимо богатство" ще могат да подават граждани и неправителствени организации. Анонимни сигнали също ще бъдат приемани, стига в тях да се съдържат достатъчно данни, за да се започне проверка.
Комисията "Кушлев" е задължена от Административно-процесуалния кодекс да извърши проверка на всеки един от тях. Давността на нарушенията, които са довели до натрупването на незаконното богатство, е 25 години.
Сумата от 60 000 лева е определена след анализ на европейското законодателство.
"С този закон ние отговаряме на европейските очаквания и очакванията на обществото", коментира правосъдният министър Маргарита Попова.
Новият закон не поражда задължение за смяна на състава на Комисията "Кушлев". Мандатът на председателя и нейните членове изтича в средата на 2010 година. Преди месец Народното събрание не прие отчета за работата на комисията "Кушлев" като бе изразено недоволство от нейната ефективност.

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.