200 лева за кафе с Шехеразада..

Заради сапунките на комшиите народът изкупи офертите на Нова година в Турция



Заради Шехеразада мнозина нашенци тръгват на екскурзии в Истанбул, за да видят на живо къщата (на малката снимка), в която е сниман "1001 нощ"
Пълна лудница с турските сериали обзе страната. Мало и голямо гледа теленовелите на комшиите. Феновете на лентите дотолкова се вживяват в драмите на героите, че тръгват по стъпките им, установи "Стандарт".
Хит през последните месеци са местата за снимки в Турция на "1001 нощи" и "Перла". Туроператорите се възползват от интереса на народа и бързо се ориентират как да печелят пари от слабостите на зрителите пред малкия екран. Организирани групи туристи и туристки потеглят всяка седмица към Истанбул. По време на четиридневната обиколка те обхождат местата, където е заснета драматичната съдба на Онур и Шехеразада. И се снимат повече от японски туристи, твърдят екскурзоводи. В европейската част на Истанбул те се втурват да разглеждат не археологическите разкопки и историческите забележителности на града, а новите хитове - снимачните площадки на сапунките. Обиколката започва от модерната част на града - Таксим, където се слага началото на телевизионната сага "1001 нощи". Част от епизодите на теленовелата са снимани и на Златния рог. Преминавайки в азиатската част в местността Йедитепе, феновете на сапунките дружно пият турско кафе, както го правят и героите от сериала. Вечерната разходка с корабче пък впечатлява с гледка към скъпите вили и резиденции, където са пребивавали героите от сериала. Подобно удоволствие струва 200 лв. В цената на четиридневния тур са включени двойна стая с 2 нощувки, транспорт, медицинска застраховка, както и безплатни напитки по време на пътуването, за да се чувстват туристите като героите от сериала, твърдят от туроператори.
Обикновено в групите преобладават жени над 40 години, но има и малцина по-млади. Според туристическите агенции подобни пътувания са имали голям успех веднага след появата на сериалите по българските телевизии. Автобуси са потегляли пълни три пъти месечно от София. Сериалът "Перла" също се превърна в златна кокошка за туроператорите под тепетата. От агенциите единодушно признават, че пътуванията до Истанбул са се удвоили и утроили заради турската сага, която вече трети месец се върти по телевизията. Хората искат да посетят местата, които са гледали във филма и където са били любимите им герои, казват още туроператорите. Гидовете дори кръстили пътуванията за уикендите, които предлагат "Два дни в къщата на Инджи и Мехмед".
Повечето туроператори обясниха, че почти на сто процента са продали коледните и новогодишните предложения за прекарване на празниците в Истанбул. За да угодят на клиентите си, в програмата задължително са сложили и специална вечер, наречена "Перла". Тя ще бъде свързана с нощна обиколка на града с посещения на местата, от които има кадри в сериала.
Павел Николов
Ели Куманова
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.