Промените в закона за обраната ще бъдат предложени на обществено обсъждане около месец ...


София. Предложенията на работната група за промени в закона за отбраната бяха обсъдени във военното министерство. Оттук нататък те ще се публикуват и ще бъдат предложени за обществено обсъждане, каза министърът на отбраната Николай Младенов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Общественото обсъждане на промените в закона ще продължи по-малко от месец.
Промените, които се предлагат, са основно в две насоки – изчистване на интегрирания модел на Министерството на отбраната, част от които е и въвеждането на функцията на постоянен секретар на отбраната, както и промени, свързани с увеличаване на прозрачността при вземането на решения.
В закона ще бъдат посочени случаите, при които ще се налага съветът по отбрана да даде мнение, преди окончателното решение на министъра. В сегашния закон на министъра е оставена много голяма свобода и съветът по отбрана може да бъде лесно пренебрегнат. В закона ще има изискване и сделки при определена сума да се одобряват от Министерски съвет.
Договорното начало във военната служба ще бъде върнато според предлаганите промени в закона. Според Младенов то е било едно от постиженията в Българската армия. „Има нужда от връщане на договорното начало, за да могат и самите военнослужещи по-голяма сигурност относно кариерното си развитие и ангажиментите, които поемат”, каза той.
В Националния военноисторически музей (НВИМ) представиха второто преработено и допълнено издание на книгата “Летящи крепости над България” с автор Румен Руменин. За представянето дойде министърът на отбраната Николай Младенов. Книгата е посветена на жертвите, разрушенията и героизма, “Летящи крепости над България” описва въздушните нападения на съюзническата авиация над военни и граждански обекти в България през Втората световна война. Книгата дава изчерпателни сведения за броя на заловените американски и английски пилоти, държани в малко известния военнопленнически лагер край Шумен, както и за цивилните жертви на военновъздушните действия.
Галина ДИМОВА ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.