Симеон Дянков защити от здравна гледна точка рязко вдигане на акциза на цигарите

mediapool.bg

На повишаването на акциза на цигарите трябва да се гледа повече от здравната страна, не толкова от фискалната, смята министърът на финансовите Симеон Дянков. В понеделник в Монтана той обясни, че заради високия процент на пушачите, заради разпространението на раковите и дихателните заболявания у нас, което е най-високото в ЕС, държавата трябва да ограничи тютюнопушенето чрез по-високи цени на цигарите и чрез кампании против него.

Все пак от повишения акциз ще се разчита и за пълнене на бюджета през следващата година, в който, според разчетите на Международния валутен фонд може да се появи недостиг от около 2% или над 1.6 млрд. лв.

По силата на споразумението с ЕК България трябва да достигне средните за ЕС равнища на акциза на цигарите от около 100 евро за 1000 къса до 2012 г. В страните от Централна и Източна Европа акцизите са над 80 евро. В момента у нас акцизът на цигарите е 53 евро.

От следващата година акцизът трябва да е поне колкото минималния в ЕС от 64 евро. Проектът на финансовото министерство за следващата година обаче е вдигането на акциза да е значително по-голямо – около 76 евро за 1000 къса. Това ще доведе до поскъпване на цигарите с повече от лев за кутия, или цената им вече ще отиде към 4.50 -4.80 лв.

Според търговци на цигари рязкото поскъпване може да доведе до увеличаване на сивия сектор и да провали очакванията за добри приходи в хазната. Самият министър на финансите Симеон Дянков предупреди в понеделник, че държавата ще увеличи многократно контрола над митниците, за да бъде пресечена контрабандата, опитите за която ще нараснат заради вдигането на акцизите не само върху цигарите, но и върху останалите акцизни стоки – алкохолът и горивата. Той заяви още, че държавата е много по-подготвена да се справи с контрабандата, защото са увеличени контролиращите фирмите данъчни служители, които от 7 души са увеличени на 350.

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.