Е. Костадинов: ДС е била зависима от КГБ..

bgnes.com

Е. Костадинов: ДС е била зависима от КГБ

ДС не е част от КГБ, но е в една тясна зависимост, каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов при представянето на първото издание на институцията „КГБ и ДС – връзки и зависимости (1950-1991 г.)”, предаде репортер на БГНЕС.
Представянето на този сборник документи и книгата „КГБ в България” на доц. Йордан Баев са в рамките на международната конференция „Русия , Европа и светът”, организирана от историческия факултет на Софийският университет. Костадинов посочи, че още с приемането на Закона за досиетата през 2006 г. и със сформирането на Комисията е било залегнало издаването на книги по тематиката. Екипът от съставители е начело с членът на комисията Таня Кирякова, която каза, че в публичното пространство хората възприемат Комисията само като публикуване на имената на хора, работили за тайните служби, които в момента са на публични длъжности. Това е важно, но със особено значение е публичното представяне на документи на службите от периода 1944 – 1991 г. В сборника са публикувани документи от 1950 – 1991 г. за зависимостите на КГБ и ДС, а периодът от 1944-1950 г. го няма, защото не са намерени писмени документи. Предстои излизането на електронен носител на всички документи от този период, тъй като в книгата не е било възможно всички те да бъдат публикувани. Документът, който е направил най-силно впечатление на Кирякова и които ще влезе в електронното издание, е свързан с конференция през 1951 г. на социалисти емигранти от тогавашните комунистически страни. На тази конференция е изготвен документ в който става дума, че рано или късно комунистическите режими ще паднат и един ден ще има обединена и демократична Европа. Една мечта, която вече е факт и само много умни и прозорливи хора са могли да я прогнозират. Но за този форум както показват документите, КГБ са били достатъчно добре информирани, за което са съобщили на Държавна сигурност. Книгата на Йордан Баев КГБ в България е плод на 12 годишни изследвания, както съобщи авторът й и тя представя за първи път новоразкрита информация за над 110 представители на съветските тайни служби в България, от края на Втората световна война до разпадането на Съветския съюз, близо 50 споразумения между КГБ и ДС и над 240 съвместни разузнавателни и контраразузнавателни операции. / БГНЕС

София / България ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.