124 години от Съединението...


С военни почести в град Съединение беше отбелязана 124-тата годишина от обединението на Княжество България и Източна Румелия. Заради трагедията в Македония, при която загинаха наши сънародници, всички останали празнични събития бяха отменени.

От град Съединение /някогашното село Голямо Конаре/ в началото на септември 1885 година започва завръщането на България върху картата на Европа. В сърцето на Тракия Продан Тишков – Чардафон организира своята войска и събира от своите съратници пари за ушиване на революционно знаме. Ролята на Райна Княгиня възложил на Недялка Шилева - ученичка, която завършвала последния клас на гимназията.

Даниела Стоянова: “Майка ми ми е разказвала, че Съединението тръгва точно от тук. От Голямо Конаре.“

Стоянка Чушкова: “Тука се събират от околните села, тука Чардафон Велики организира групата и тръгват към Пловдив.

Милко Турилски: “Арестува губернатора Гаврил Кръстевич, довежда го тук в Голямо Конаре и обявява Съединението – така желано и необходимо за цяла България.”

В Голямо Конаре преди 40 години е издигнат и първият паметник на Съединението. Той се намира само на метри от мястото, от където в нощта на 5 ти срещу 6 ти септември 1885–та Голямоконарският отряд потегля към Пловдив, за да осъществи великата цел – ненужните граници между българи и българи да бъдат разрушени.

Автор: Димитър Димитров, РТВЦ-Пловдив ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.