Адвокат Марин Марковски: Полицейските пистолети с бойни патрони? Това ще има сериозни последици..


Осем свидетели и камера разкриват, че Александър Краузе не е отвлечен, твърди адвокатът

Адвокат Марин Марковски е защитник по едни от най-шумните дела. Негов клиент е Лазар Колев, който е сочен за един от хората, участвали в убийството на сестрите Белнейски. Делото срещу Колев все още не е внесено в съда. Друг подзащитен на Марковски е Радослав Пирпазаре, сочен за участник в група, отвлякла столичанина Александър Краузе.

- Адвокат Марковски, как приемате твърденията на вашия подзащитен Лазар Колев, обвинен в убийството на сестрите Белнейски, че резултатите от неговото ДНК са грешни и че той няма нищо общо с престъплението? Възможно ли е да се говори за сгрешено ДНК?

- Това, което говори Колев, аз го споделям напълно. Това е не само негова болка и преценка, но и моето компетентно становище по въпроса. Буди много притеснения тази ДНК експертиза, тъй като от лабораториите, в които е изпратена – в САЩ и Великобритания, отговорът на изключителните специалисти е, че количеството на изпратения генетичен материал е недостатъчно и поради тази причина те не могат да направят точното заключение за ДНК профила. Искам да подчертая, че това количество материал е единственото. Как се получи, че три години след този отказ на най-добрите специалисти се оказа, че може пак да бъде изследван ДНК профил. Освен това много въпроси има около начина на изземването на генетичния материал.

- Какви са тези въпроси?

- Говорят, че от матката на едното момиче е иззета сперма. За да бъде годен този материал, първо, трябва да се съхранява при специални условия. По същия начин следва да бъде запазен иззетият епидермис под ноктите на едно от момичетата. Всичките тези неща трябва да бъдат много внимателно огледани. На мен все още не ми е представена документацията, аз не мога да дам компетентно становище дали са спазени правилата. Това са много важни неща. Законът изисква, когато се изземе едно веществено доказателство, в случая спермата и епидермиса, които са веществени доказателства, изземването да бъде утвърдено от съд, за да служи като годно доказателство.

- Ако се окаже, че Лазар не е убиецът на сестрите Белнейски, вие мислите ли, че той може да бъде открит някой ден?

- Аз съм умерен песимист. Всичко е възможно. В библията е казано: „Всичко тайно ще стане явно”. Начинът, по който е работено по това дело – примитивно, безотговорно, и начинът, по който са събирани доказателствата, професионалните гафове, които са правени по време на досъдебното производство, забатачват истината. Всичко това води до цялата тази мъгла. А в мъглата, понеже прозира силует на убиец, не може да изложат невинен човек, че той е извършил това гнусно престъпление.

- Колев продължава ли да гладува?

- Продължава. Става вече около една седмица.

- Какво е състоянието му?

- Той е здрав физически, но много е измъчен психически. Аз категорично съм против неговото гладуване. По този начин не може да изразява, че протестира против незаконните обвинения и ареста. Има законен начин, по който това можеше да стане. Увреждането на здравето няма да доведе до суперрезултат. Обикновено реакцията на тези, които трябва да ускорят следствието и да предприемат по-бързи мерки за това, е обратна. В прокуратурата и следствието има становище, че който гладува, принуждава разследващите органите и институциите и не трябва да се реагира бързо на това. В случая има известна доза разум, но трябва да се преценяват нещата съобразно принципите на закона, защото в основата на наказателния процес е хуманността и човечността. В едно наказателно производство този е съществения момент. Подзащитният ми е задържан от февруари. Разследването можеше да приключи до два месеца. Но няма посочена дата кога да се внесе делото в съда. Неяснотата и хаосът около тази мъка и драма са оформени като наказателна мярка.

- Има ли някаква надежда все пак делото да влезе скоро в съда?

- Аз лично храня надежда, защото всички срокове са вече изчерпани. Надявам се в началото на септември делото да бъде внесено в съда. Другото е ходене по мъките на всички, ангажирани с убийството на момичетата.

- Вие твърдите, че случаят с отвличането на Радослав Краузе е инсценировка. Само защото сте адвокат на обвиняемия Радослав Пирпазаре ли го казвате?

- Новина за вас е, че бяха разпитани четирима свидетели, които установиха, че Краузе практически е бил свободен, могъл е да се движи, купувал си е закуски, разхождал се е в кафета. Цялата атмосфера е била приятелска, не е имало елемент на принуда, насилие и заплаха. Това са доказателствата, които ще бъдат вкарани в кориците на делото. Разпитите на свидетели продължиха в четвъртък и петък. Категорично подкрепят тезата, че Краузе не е бил отвлечен. Кой може да събере осем души, които да излъжат, че някой е бил отвлечен? Ходил е в един хотел, регистриран е там. Ходил е в мол. Там, където се е разхождал, е имало камери и е сниман. Той не е бил в положение на тормоз и насилие.

- Защо го е направил тогава?

- Брат му е дължал пари. По повод на тези пари са се водили разговори. И тъй като парите нямало откъде да се вземат и да се върнат, колко му е на другия брат да каже, че е бил отвлечен заради финикийските знаци. Става дума за сумата от продажбата на една кола.

- Какъв ще бъде изходът на делото?

- Или ще прекратят производството, или ще оправдаят моя подзащитен. Много добре се знае, когато има отвлечени хора. Връщат отрязаните им пръсти на близките. Похитителите са решени на всяка цена да си вземат парите, дори и да унищожат жертвата. В този случай няма нищо такова.

- Смущава ли ви това, което се случи с отвлечения Ангел Бончев или бизнесмена Киро Киров?

- За да мога да бъда добросъвестен, трябва да познавам делото и доказателствата. Всичко друго може да е версия и тогава се превръща в литература.

- Почина полицай, който беше прострелян тежко от бандити. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че униформените няма да стрелят със стоп-патрони, а с истински. Как ви изглежда всичко това?

- Аз се надявам, че това, което е казал министърът, е в резултат на едно временно настроение, на човешко притеснение, което аз мога да разбера. Говоря за двете му постъпки. В името на истината трябва да кажа, че стоп-патронът е доста сериозен боеприпас. Аз съм имал дела, по които има убити хора със стоп-патрони. Зависи от какво разстояние се стреля. Да се заредят пистолетите на полицаите с истински патрони е изключително опасно. Това ще доведе до сериозни последици. Проблемите са в няколко посоки. Личният състав на полицията е подложен на изключителен стрес.

Работата му е много тежка. Така че понякога в полицията има едни много притеснителни прояви на униформените. Има самоубийства сред състава, освобождават ги по непригодност, след като са скъсани на психологическите тестове. Така че ние разбираме, естеството на работа на полицаите е такова. Ако при това напрежение се допусне въоръжаването с бойни патрони, положението става много лошо. Освен това в Закона за полицията име един ужасяващ текст. Това е текстът, че полицаите, когато предотвратяват престъпление, могат да употребяват оръжие.

Освен това те могат да употребяват оръжие, когато преследват избягал затворник или пък задържат арестант. Аз лично съм имал дело, по което полицаи разстреляха едно момче преди няколко години, което е направило опит да бяга на столичната Централна гара по време на конвой. Момчето го убиха, погребаха го, а полицаите не ги наказаха, защото законът е на тяхна страна. Да, ама това момче беше задържано и го съдеха за кражба на два кашона чорапогащници! Явно е, че този текст, който седи в Закона за МВР, а именно полицаите да употребяват оръжие при бягство на задържания, е нещо, което трябва да бъде променено, защото създава много рискове.

Представете си какво ще стане, когато полицаите получат бойни патрони. Освен това другата част от текста, че може да употребяват оръжие, за да предотвратят престъпление, също буди притеснение. Представяте ли си случая, в който някой беден гладник разбие витрина и отмъкне салам. Полицаят по силата на този закон може да стреля по него. Има ценностна система в едно цивилизовано общество. Първо е живота, здравето и свободата на индивида. Когато се създават такива текстове, трябва да се съобразяват с тази ценностна система на цивилизацията. Съчетанието на един изключително опасен текст с въоръжени полицаи с бойни патрони ще доведе до ужасни неща. Вярвам, че министърът е бил под временно настроение от скръбта по един служител, за което, разбира се, убийците му трябва да получат заслуженото.

Интервю на Фани Чоджумова

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.