Горският пожар на Бармук баир в Сливенския балкан е горял на 137 декара

Сливен. Горският пожар на Бармук баир в Сливенския балкан е горял на 137 декара. Огънят е унищожил около 3 дка иглолистна гора, 10 дка широколистна, останалото са храсти и лесонепригодни площи, съобщи за радио „Фокус” – Сливен главен инспектор Владимир Демирев – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Повече от 12 часа служители на Пожарната и Горското управление се бореха с огъня. В момента няма тлееши огнища.
Целият район е обходен сутринта. Оглед ще се направи и този следобед. Заради стръмния терен, наклонът на хълма е 70 градуса, обливането на площите с вода става с ръчни пръскачки. Пръскано е сутринта, ще се пръска и следобед, каза инспектор Демирев и допълни, че след огледа тази вечер ще се реши дали дежурните екипи ще останат на мястото и през нощта и утре. Един автомобил на Пожарната и екип на Горското управление дежурят в района. Продължава работата по установяване на причините за пожара. Предполага се, че пожарът е тръгнал от местността „Св. Георги” от небрежни туристи, но няма свидетели и ще е трудно да се докаже какви са причините за инцидента, каза още инспектор Демирев. Той призова туристите да са изключитнелно внимателни при излет или пикник в планината. Да палят огън само на предназначените за това места, защото въпреки, че все още не е започнал пожароопасния сезон в гората има стари и сухи листа и иглички, които бързо се възпламеняват, а вятърът ускорява разпространението на огъня. Това е първият горски пожар от такъв мащаб за тази година. През миналата година не са регистрирани големи горски пожари в Сливенско. Началникът на Пожарната призова хората да се включват активно при такива инциденти, защото при вчерашния пожар само двама или трима доброволци от околоните вили са се включили в гасенето. През целия следобед на пътя спирали коли и хора снимали - с камери, фотоапарати и мобилни телефони пожара и гасенето му, но не са оказали съдействие на огнеборците.
Стела ЙОВЧЕВА/агенция Фокус

......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.