Скандален видеозапис от ареста на Тенчо Попов

Скандален видеозапис от ареста на Тенчо Попов



    Нов скандален запис по делото за подкуп срещу ексвоенния министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

При ареста полицаите блъскат във вратата главата на финансиста и дори се снимат за спомен. Видеото е запечатано от охранителните камери в кантората на Попов и беше прожектиран в съдебната зала.

Преди година, пак покрай Великден, когато тримата бяха задържани, МВР разпространи подобно видео от показния арест на Николай Цонев. В него зам.-градският прокурор Роман Василев го нарече абсолютен престъпник, заради което беше наказан с порицание.

Полицаите нахлуват в кантората, сграбчват Попов и блъскат главата му във вратата. После го просват по очи, един му подритва ръцете и ги застъпва с крак. След края на екшъна двама от маскираните с черни якета с надписи НСБОП позират за снимка на канапето. След прожекцията в съда, възмутен прокурорът по делото настоя видеото да се прати на прокуратурата и на главния секретар на МВР.

Божидар Джамбазов - наблюдаващ прокурор:
- Мисля, че ръководството на МВР трябва да вземе отношение, защото имаше меко казано несериозно отношение от страна на полицейските служители.

Прокурорът се възмути най-вече от снимката за спомен. Сдържан беше по отношение на насилието.

Васил Василев - адвокат:
- Оевидно е, че има неправомерни действия, действия на насилие, при това при акция, ръководена лично от заместник-градския прокурор, крайно време е да се свърши с тази практика прокуратурата да прикрива служители на полицията и свои служители.

Въпросителни се появиха и около записите със СРС-та. Днес стана ясно, че първото разрешение е дадено от министъра на вътрешните работи, след телефонен разговор с прокурора Роман Василев.

Васил Василев - адвокат:
- Значи тия поръчки по телефона в нормалните държави не стават. Това мисля, че също трябва да заинтересува главния прокурор ако продължава да има някакво позитивно отношение към законността.

Божидар Джамбазов - наблюдаващ прокурор:
- Това по закона за СРС е възможно - това са точно случаите, когато е неотложно.

Куриозно е, че в разрешението, подписано от Цветанов пише, че основният свидетел Петьо Петров е част от корупционната схема. Според Цонев, Сантиров и Попов - грешката е вярна. Те от началото твърдят, че следователят ги изнудвал за пари, а после ги накиснал. Според прокуратурата обаче става въпрос за техническа грешка на чиновник от МВР при попълването на бланките.
Автор: Пенка Ангелова

bnt.bg ......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.