ТЕЧНА ДРОГА ЗАЛИВА МОРЕТО

Нова дрога, която се разтваря във вода или алкохол, залива курортите ни по Черноморието. Наркотикът от групата на амфетамините се продава съвсем свободно в денонощни магазини в центъра на Слънчев бряг, показа проверка на „Монитор”.

Цената му е двойно по-ниска от тази на кокаина, но усещането е два пъти по-силно, твърдят хора, които са го пробвали. При системна употреба синтетичният наркотик води до лудост, тъй като
причинява тежки поражения на нервната системаНай-големият проблем пред властите е, че дрогата не фигурира в забранените от закона вещества и в момента хората, които я прекарват през граница, не носят наказателна отговорност. За новите амфетамини „Монитор” писа пръв още в началото на юни, като тогава описахме румънска група, която ги пакетира в Русе.„Засега можем само да им конфискуваме наркотика. Вярно, че дрогата не е забранена, но е аналог на непозволени вещества и това ни дава право да я прибираме”, обясни пред „Монитор” един от най-опитните експерти по наркотиците в Агенция „Митници”. Очаква се от септември обаче Законът за наркотичните вещества да бъде променен и тези разновидности на синтетичната дрога също да бъдат забранени. Според специалисти съставът на продавания по морето течен опият е почти същият като този на амфетамина, примесен с LCD. Променена му е само една съставка от формулата, с което той вече престава да е забранен от закона. Първите заловени пратки бяха засечени на летище София още през май. В повечето случаи дрогата е декларирана като соли за баня с произход Китай. Само за два месеца разследващите хванаха 24 опита за трафик на новите наркотици, известни още като дизайнерска дрога.

Службите за сигурност наблюдават в момента 4 групи чужденци – ирландци, румънци и латвийци, които са отворили магазини за дрога по Черноморието.„През май тази години те започнаха да регистрират фирми в България. По същото време ние започнахме да залавяме и пратките”, разказаха разследващи пред „Монитор”.Екип на вестника отиде на място в един от най-големите курорти - Слънчев бряг, където в момента има бум на търговията с новите наркотициКогото и да попитате в курорта за магазин „Нирвана”, където се предлагат опиатите, веднага ще ви упътят.„Ааа, сигурно питате за кофишопа – като в Холандия е, всичко има вътре”, казва художник от централната част на курорта. Магазинът, който е най-известният в Слънчев бряг, се намира на около 20 метра от хотел „Кубан” и е на метри от нощните клубове. Освен него в курорта има още около десетина подобни.

На стъклената му витрина пише, че работи денонощно. Необичайни подаръци, сувенири, хапчета за парти са част от надписите на английски език, примамващи чужденците. За повечето от летуващите тийнейджъри тези послания са достатъчни да влязат, защото познават новите наркотици, тъй като те са навлезли в Западна Европа още преди 5-6 години. От дясната страна на витрината на магазина пише get high quality products (вземи висококачествени продукти – б.а.), което представлява игра на думи, защото get highна английски означава „надрусай се”Хора от курорта разказаха, че през деня в магазин „Нирвана” може да влезе само някой дилър, който да се зареди със стока.
Истински фурор настъпва след 23 часа, когато по главната улица не можеш да се разминеш от чужденци, а всяка кръчма и дискотека примамва с различни промоции. Малко преди полунощ в събота пред магазина дори се беше образувала опашка. Екип на вестника също влезе и безпроблемно си купи една доза, която се разтваря във вода.„Имаме всичко, разгледайте и решете какво искате. Имаме за пушене, за пиене и за смъркане”, казва на английски с акцент около 30-годишен продавач. Всички наркотици са изложени в различни метални кутийки или пакетчета като в аптека. Докато продавачът показва стоката на витрината, друг мъж от магазина небрежно пуши и в същото време оглежда посетителите.„Мога да ви предложа т.нар. омагьосан сувенир. Един грам е достатъчен за един човек и ще го държи 8 часа, имаме и разфасовки по половин”, казва гологлавият продавач. Избирахме половинката на цена от 30 лева. Подават ни малка картонена картичка с изрисувано ангелче на нея. Вътре в картичката има найлоново пликче с отпечатан автомат на него. За разлика от столичните дилъри продавачът дори издава касова бележка за продадения наркотик„На вкус е изключително горчиво, това е така, за да не го повърнете, като го пиете, защото има отвратителен мирис, наподобяващ семенна течност”, обясни пред „Монитор” човек, опитал от дрогата.
.
Предлагат над 100 разновидности свободно на пазара
Над 100 са предлаганите разновидности на амфетамина в момента на различните пазари. Основен производител на този вид дрога е Китай.„Страната е един от най-големите доставчици на химикали. Там експертите са проучили в различните европейски държави кои съставки са забранени и правят техни производни. Като ти дойдат днес 100 контейнера с химикали, ти не можеш да провериш всичките”, разказаха експерти пред „Монитор”. В момента, в който новите дроги бъдат забранени, босовете се местят в друга страна. Така например в момента в Европа са останали само 6 държави, сред които са България, Кипър, Гърция, Чехия.За да се справят с проблема, наркоотделите в цяла България в момента правят срещи и обменят информация както помежду си, така и с чуждестранните си колеги. Сформирана е и работна група между антимафиоти от ГДБОП и експерти от Агенция „Митници”, които трябва да подготвят стратегия за борбата с т.нар. дизайнерски дроги. Преди около месец български митничари са се срещнали и с гръцките и румънските си колеги, за да обсъдят проблема. 
monitor.bg
......................

Novinite24 Headline Animator

В БЛОГА СА ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ И САЙТОВЕ.NOVINITE24 НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОЙТО И ДА Е САЙТ ДОСТИГНАТ ЧРЕЗ ВЪНШНИ ЛИНКОВЕ ОТ NOVINITE24. ИЗТОЧНИЦИ:

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ , WWW.BNR.BG , DARIKNEWS.BG, BGNES.COM,ACTUALNO.COM, BTA.BG, PODLUPA.BG,DW, RAZKRITIA.COM, КЛЮКИ.БГ И ДРУГИ СВОБОДНИ ИЗТОЧНИЦИ.